Groente stomen – bewaar zo de vitamine C

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

december 21, 2014

Het is guur en onstuimig weer en overal om me heen lopen mensen te snotteren en te hoesten. Tijd dus om even wat aandacht te besteden aan gezond eten! Dat wil zeggen voldoende vitamine C binnen te krijgen via je voeding voor je weerstand. Groenten zijn namelijk vaak rijk aan vitamine C, zoals bloemkool, broccoli, groene kool, koolrabi, rode en groene paprika, rode kool en spruitjes. Deze groenten zijn allemaal in het seizoen nu, dus goed betaalbaar en van de beste kwaliteit. In mijn blog lees je over het stomen van groente om zoveel mogelijk vitamientjes binnen te krijgen en te werken aan een optimale weerstand.

Groente stomen

Groente bevatten veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze zijn rijk aan voedingstoffen, maar bevatten weinig calorieën. Dat is prettig, want je mag hier heel veel van eten en het bevordert een goede gezondheid en een normaal gewicht.

Door het koken van groente gaat vaak een groot deel van de vitaminen verloren, maar het koken is wel noodzakelijk om de groente eetbaar te maken. Juist het kookproces zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit de groenten een stuk makkelijker worden opgenomen in ons lijf. Wil je groente koken, zorg er dan voor dat je dit in zo min mogelijk water doet.

Belangrijk is te kiezen voor de meest effectieve bereidingswijze om zo veel mogelijk vitaminen te bewaren en de groente perfect eetbaar te maken.

groente stomen

Gewassen broccoli roosjes

Groente bereiden

Koken is zeker niet de enige methode om voedingsmiddelen te bereiden.  Mijn voorkeur gaat uit naar stomen van groente. Broccoli is hier heel erg geschikt voor.

Je koopt voor ongeveer 10 euro een stoommandje die je in je normale kookpan plaatst. Mijn stoommandje heb ik gekocht bij Dille en Kamille.

Uiteraard zijn er veel varianten en zijn de prijzen ook heel wisselend.

Groente stomen – Broccoli

Broccoli is dus een goede groente om te stomen. Het is sowieso een hele gezonde groente om te eten, vanwege de antioxidanten die ervoor zorgen dat je lichaam gezond blijft of weer wordt. Belangrijk is dat je de broccoli kort stoomt, anders raak je deze goede eigenschappen kwijt. Door koken verlies je 35 – 66% aan vitamines, door stomen verlies je 11% . Warm je broccoli op in de magnetron dan is het verlies maximaal, namelijk 100%. Nooit in de magnetron doen dus!

Tip: Doe een laagje water in de pan en breng aan de kook. Zet het stoommandje met de broccoli in de pan. Sluit de pan af met een deksel. Laat de broccoli 4-5 minuten stomen. Giet af of gebruik het vocht als bouillon.

groente stomen

Het stoommandje zet je makkelijk in de pan

groente stomen

het stoommandje ingeklapt

Let wel op met

Let wel op dat broccoli een vezelarme groente is. Het bevat 4 gram vezels per 100 gram. Je zult je voeding aan moeten vullen met extra vezels voor een goede darmwerking, eet bijvoorbeeld in de ochtend vezelrijk.

Daarnaast is het belangrijk om broccoli te verhitten net als andere koolsoorten, omdat er goitrogene stoffen in de rauwe koolsoorten zitten. Dit kan van invloed zijn op de schildklier, omdat het de opname van jodium belemmert.

Wat vind jij van groente stomen. Doe je dat?

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op