Waarom granaatappels goed voor je zijn?

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

oktober 1, 2017

Toegegeven: granaatappels zijn niet het handigste fruit om te eten. Maar ze zijn de moeite zeker waard. Niet alleen vanwege hun frisse smaak, maar ook vanwege de gezondheidsvoordelen die ze ons te bieden hebben. In dit artikel kom je erachter waarom granaatappels zo goed voor je zijn.

granaatappelsGranaatappels

1: Goed geheugen

Granaatappels zijn rijk aan polyfenolen. Dit zijn stofjes die gelinkt worden aan een beter geheugen en betere cognitieve prestaties.

Dat granaatappels goed zijn voor je geheugen, bleek onder andere uit een onderzoek dat Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine in 2013 publiceerde. Tijdens dit onderzoek kregen ouderen dagelijks granaatappelsap te drinken voor een periode van vier weken. De controlegroep kreeg een gelijk smakend placebodrankje. Bij de groep die granaatappelsap dronk, kwamen duidelijke verbeteringen naar voren in zowel het verbale als het visuele geheugen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek met dieren dat granaatappels kunnen helpen om het ontstaan en de ontwikkeling van Alzheimer af te remmen.

2: Rijk aan vitamine C

Granaatappels zijn een fantastische bron van vitamine C. Deze vitamine is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Dat vitamine C je immuunsysteem ondersteunt is algemeen bekend, maar daarnaast helpt het ook bij:

·         Het mooi en gezond houden van je huid

·         Het voorkomen van hart- en vaataandoeningen

·         Het opnemen van non-heemijzer (ijzer uit plantaardige bronnen)

3: Bron van vitamine K

We gaan nog even verder over vitamines, want granaatappels bevatten ook behoorlijk wat vitamine K. Deze vitamine staat op zijn beurt vooral bekend om zijn rol bij bloedklontering. Net als alle voedingsstoffen, heeft ook vitamine K meerdere functies.

Vitamine K is bijvoorbeeld ook belangrijk voor sterke botten en kan zelfs helpen bij het verkleinen van het risico op osteoporose, omdat het de opname van mineralen kan verbeteren.

4: Gezonde bloeddruk

Uit een onderzoek, dat in 2013 gepubliceerd werd door het wetenschappelijke tijdschrift Phytotherapy Research, bleek dat granaatappelsap kan helpen bij het verlagen van een verhoogde bloeddruk. Tijdens dit onderzoek kregen mensen met een verhoogde bloeddruk dagelijks een glas granaatappelsap van 150 ml te drinken. Na twee weken werd een duidelijke verlaging van de bloeddruk geconstateerd.

Heb je een gezonde bloeddruk? Dan hoef je niet bang te zijn dat je bloeddruk te laag wordt door het consumeren van granaatappels.

5: Antibacteriële en antischimmel werking

Granaatappels zijn een effectief middel om bacteriën en schimmels in je lichaam mee te bestrijden. Er zijn aanwijzingen dat de antibacteriële en antischimmel werking ook effectief is bij mondinfecties. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat granaatappels kunnen helpen bij het bestrijden van candida, een vervelende schimmel waar veel mensen last van hebben.

Let op: als je een serieuze infectie hebt, raden we je niet aan om deze op eigen houtje te bestrijden met granaatappel.

6: Lager risico op hartziektes

Het consumeren van granaatappels helpt je om je hart gezond te houden. Dit is onder andere te danken aan een speciaal vetzuur dat ze bevatten. Dit vetzuur verlaagt het risico op hartaandoeningen op verschillende manieren.

 Ten eerste kan het helpen om je cholesterol te verlagen. Een verhoogd cholesterol, en dan met name het LDL cholesterol, vergroot de kans op hartziektes fors. Daarnaast helpt het vetzuur ook om de oxidatie van het LDL cholesterol tegen te gaan, wat een andere belangrijke risicofactor is.

Conclusie + extra tips

Granaatappels hebben je dus fantastische gezondheidsvoordelen te bieden. Voeg hun smaakvolle pitjes daarom regelmatig aan je gerechten toe. Bijvoorbeeld door een frisse smoothie, (fruit)salade, door je yoghurt of als topping op een smoothie bowl. Ook op zichzelf zijn de pitjes natuurlijk een heerlijk tussendoortje. Of wat dacht je van een versgeperst granaatappelsapje?

 Geen zin om zelf alle zaadjes uit het fruitstuk te halen? Dan kan je ook een bakje met kant-en-klare granaatappelpitjes kopen.

 

Meer lezen over gezonde voeding?

Bronnen: Bookheimer SY, Renner BA, Ekstrom A, Li Z, Henning SM, Brown JA, Jones M, Moody T, Small GW, Evid Based Complement Alternat Med, 2013. Hartman RE, Shah A, Fagan AM, Schwetye KE, Parsadanian M, Schulman RN, Finn MB, Holtzman DM, Neurobiol Dis, 2006. Asgary S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M, Phytotherapy Research, 2014. Stowe CB, Complement Ther Clin Pract, 2011. Gould SW, Fielder MD, Kelly AF, Naughton DP, BMC Complement Altern Med, 2009. Pai MB, Prashant GM, Murlikrishna KS, Shivakumar KM, Chandu GN, Indian J Dent Res, 2010.

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op