Goed slapen met Melatonine

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

december 18, 2013

Wat zou het heerlijk zijn als je je je bed aanraakt en je bent vertrokken! Iets wat misschien wel eens is voorgekomen in de afgelopen 30 jaar, maar eerder uitzondering dan regel. Sommige mensen hebben dat gewoon. Ik heb dat alleen na een (te) leuk feestje met net iets te veel bubbels. De volgende dag ben je dan niet fit en het bubbelt lekker door in je buik… Maar je sliep wel lekker snel…. Tijd om eens een voedingssupplement te gaan proberen. Ik wil ook goed slapen met Melatonine!

Goed slapen met Melatonine

Ik heb een heerlijk bed met een goed dik matras, een warm dekbed en een zacht hoofdkussen. Alle ingrediënten zijn aanwezig zou je denken. Toch lig ik regelmatig te wachten tot ik in slaap val, wordt ik wakker van vervelende dromen en denk ik ‘NEE %$#’ als die rotwekker weer gaat.

Op aanraden van een arts ben ik melatonine gaan gebruiken.  “Doe maar” zei die arts. “Het is een natuurlijk middel in de vorm van een voedingssupplement en veilig om te gebruiken”.

Op basis van dit gezondheidsadvies heb ik een potje supplementen gehaald. 60 tabletten voor 13,95 euro.  Ik ben begonnen met de voorgeschreven hoeveelheid (zoals op het potje staat)  1 uur voor het slapen in te nemen. Ik merkte er niet zo heel veel van en viel ook zeker niet eerder in slaap. Behoorlijk duf werd ik er wel van de eerste dagen. Na een week ben ik ermee gestopt, in de trant van ‘helpt toch niet’.

Melatonine en Biologische klok

Schijnbaar helpt het miljoenen mensen wel, dus het was misschien wat voorbarig om na een week de melatonine alweer af te schrijven. Tijd voor poging twee dus. Ik heb een aantal wetenschappelijke artikelen online gelezen over dit onderwerp. Er is zoveel informatie online te vinden dat het even speuren is om de waarheid uit alle onzin te filteren.

Wat ik tegenkwam is dat melatonine niet zozeer een slaapmiddel is maar eerder inwerkt op je biologische klok. Het heeft invloed op het slaap en waakritme. En daar zit natuurlijk wel een gevaar. Als je melatonine verkeerd gebruikt beïnvloed je jouw biologische klok negatief.

3 Tips voor melatonine gebruik

Om melatonine verstandig te gebruiken heb ik de volgende tips op een rijtje gezet.

1# Neem dagelijks een vaste dosering in op hetzelfde tijdstip. Houd je aan de dosis die op de verpakking staat. Ook al heeft het niet direct effect, heb een beetje geduld!

2# Gebruik melatonine alleen tussen 15:30 en 24:00 uur. Neem het ongeveer vier uur voor het slapen gaan in. Je lichaam start namelijk ongeveer vier uur voor het slapen gaan met de aanmaak van melatonine. Hierbij is regelmaat natuurlijk heel belangrijk!

3# Melatonine wordt afgebroken door blauw licht. Eigenlijk zou je 4 uur voor het slapen gaan niet achter je laptop, op je Ipad of telefoon moeten zitten. Het natuurlijk aangemaakte melatonine wordt door dit licht afgebroken en zorgt voor slapeloze nachten.

Goed slapen met Melatonine is voor jou wellicht ook voor jou een goede oplossing!

Meer lezen over slapen?

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op