Sinds begin van dit nieuwe jaar ben ik gestart met gezonder ontbijten en meer bewegen. Het meer bewegen vind ik een stuk makkelijker dan iedere dag een gezond ontbijt. Wat houdt een gezond ontbijt nou eigenlijk in? Dat je de dag begint met eiwitten, koolhydraten en goede vetten. Meer praktisch, begin de dag met groente, eiwitten en bijvoorbeeld brood. Mijn normale ontbijt bestaat uit speltbrood met beleg, zoals appelstroop, smeerkaas of geitenkaas. Ik mis dus de eiwitten en de groente. Lastig vind ik het om daar verandering in te brengen. Een ei bakken voor mijn ontbijt doe ik niet. Na een paar ochtenden havermout te hebben gegeten, komt het ook mijn neus uit. Hoe krijg je nu dan ook nog eens groente erbij op je bord? Ik kreeg de tip, maak een gezonde worteltaart. Daar zit alles in, wat je nodig hebt om de dag goed te beginnen. En het is nog lekker ook en er zijn vele variaties mogelijk! Lees in dit artikel mijn recept voor gezonde worteltaart met gember als ontbijt.

Recept voor wortelcake met gember

♥ 300 gram wortelen fijngeraspt

♥ 3 eieren

♥ 100 ml kokosmelk

♥ 20 gram gekonfijte gember

♥ 150 gram bloem

♥ 50 gram havermout

♥ 10 gram bakpoeder

♥ 100 gram rozijnen

♥ snufje zout

♥ 1 theelepel kaneel

♥ 1 theelepel speculaaskruiden

♥ 1-2 eetlepels honing

gezonde worteltaart maken

Gezonde Worteltaart

Doe warm water in een bakje en doe daar de rozijnen in. Zo kunnen ze even wellen en zich volzuigen met het warme water.

Ga verder met de wortels. Schraap de wortels schoon en verwijder voor en achterkantje. Spoel ze nog even af onder de kraan. Neem een rasp en rasp alle wortels fijn. Doe dit in een grote schaal. Voeg dan de eieren toe en de bloem, havermout, de kokosmelk en bakpoeder. Meng alles goed door elkaar.

Snijd de gekonfijte gember in kleine stukjes. Voeg deze toe aan het mengsel. Doe daarbij een snufje zout, een theelepel kaneel en een theelepel speculaaskruiden. Maak het af met 1 a 2 eetlepels honing.

Gooi het restant van het water van de gewelde rozijnen weg en voeg de rozijnen toe aan het mengsel. Roer alles nog even goed doorelkaar en laat het een half uurtje rusten. Zet de oven aan op 200 graden en laat deze voorverwarmen.

Vet het cakeblik of de tulband in met roomboter. Doe het mengsel erbij en laat het in 40 minuten op 200 graden gaar worden. Neem een prikkertje om te testen of de cake gaar is. Als er nog wat aan het prikkertje blijft plakken, betekent dit dat de taart nog niet gaar is. Belangrijk om de taart dan nog even terug te doen in de oven.

Gezonde eigenschappen van gember

Wil je meer lezen over de gezonde eigenschappen van gember? Lees het artikel Gemberthee.

Meer lezen over gember

cropped-LogoColorNoText.jpeg