Snacken doen we natuurlijk allemaal, toch! Wat is snacken precies en hoe vaak doe jij het eigenlijk? In dit artikel lees je een paar nieuw ontdekte favoriete producten uit de supermarkt waarmee je lekker en gezonde snacks hebt voor verschillende momenten op de dag. Voor tussen de maaltijden door, op een verjaardag, voor bij de borrel of gewoon voor een gezellig weekend bij je favoriete televisie programma’s en series. Gezond snacken dus!

Gezond snacken, wat is dat?

Wat is snacken nou eigenlijk precies? Snacken heeft een nogal negatief imago. Eigenlijk is snacken niet meer dan het eten van tussendoortjes. Doordat er steeds vaker frituur- en andere suikerrijke snoepsnacks worden gegeten als tussendoortje heeft het snacken een negatief imago gekregen.

Snacken is dus het eten van tussendoortjes en dat kan ook gezond. Ik vind het belangrijk om tussen de maaltijden door iets te eten. Tussen de maaltijden door ‘snack’ ik om voldoende en gevarieerd te eten en om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik eet immers geen fruit of zuivel bij de hoofdmaaltijden en dat raad ik je ook niet aan. Ik heb eerder een artikel met gezondheidstips geschreven waarom je geen fruit meer na granen moet eten. Je kunt een snack nemen tussen je ontbijt en lunch en tussen je lunch en diner. Na je diner is het beter niets meer te nemen.

Snacken na je ontbijt

Zo rond half elf in de ochtend merk ik dat ik weer iets moet eten. Ontbijt tijd is rond half acht en na een aantal kopjes thee, glaasjes water en een kopje koffie is het tijd voor food!

Waar kies je dan voor? Je kunt kiezen voor een aantal producten. Je kunt een stukje fruit nemen, zoals een appel of een mandarijn of je kiest voor een beetje zuivel. Dit is ideaal als je regelmatig sport. Zo help je jouw spieren om te herstellen. Neem niet beide, maar kies voor het een of het ander. Dit is namelijk niet goed voor je spijsvertering.

Tussendoortje in de ochtend

Ik vind een Boer’n yoghurt Granola als tussendoortje een goede keuze. Verkrijgbaar bij AH, Coop en Poiesz. Het is een yoghurt met een topping van havermout, zaden en amandelen. Ook fijn om te weten; het is ongezoet. Mocht je toch willen zoeten gebruik dan honing of bijvoorbeeld stevia. Lees het artikel met gezonde tips over waarom stevia beter is dan suiker.

gezond snacken

Het bakje bevat 170 gram inhoud en levert je 188 calorieën op. Het bevat 9 gram vet, 14 gram koolhydraten en 10 gram eiwit. Een bakje kost EUR 1,29. Er zit een klein lepeltje in, waardoor hij ook heel handig is voor onderweg!

Jam met suiker

Ik ben gek op jam, alleen er zit onwijs veel suiker in verwerkt. Vergis je hierin niet! Ja, er zit fruit in, maar door  alle toegevoegde suiker is alle voedingswaarde weg. Jam gezond? Nope, het is zelfs ongezond door de suiker. De varianten met minder suiker heb ik geprobeerd en ik vind ze heel erg smerig.

Wat dan wel?

Op een boterham, op de pannenkoek maar ook op een toastje is de Mister Kitchen Chia Fruit ontzettend lekker. Mijn favoriete variant is de framboos. Dit is een fruitspread waar chia zaad aan toe is gevoegd. Dat is gezond snacken.

Chia zaad maakt van elke vloeistof een soort glibberige massa. Dat is perfect voor jam, want je hebt iets nodig wat kan binden. Dit doet normaal de suiker.

Zit er dan helemaal geen suiker meer in? Jawel, maar 65% minder dan in normale jam. Er is naast de normale fruitsuiker geen extra suiker toegevoegd, maar er gezoet met de zoetstof stevia.

Suiker heeft veel invloed op je bloedsuikerspiegel en zorgt onder andere voor stijgingen en dips. Hierdoor voel je je ellendig. Stevia heeft dat niet. Het is natuurlijk en zoeter dan suiker, hierdoor heb je minder nodig. 

gezond snacken

Geef je spijsvertering rust

Probeer na je avondeten niet meer te snacken. Eventueel maak je nog een cracker met een plakje kaas of een stukje kipfilet. Of neem een stukje fruit. Als je trek hebt is een banaan een goede keuze of je kunt wat rood fruit nemen. Doe dit zeker pas 2,5 uur na je laatste maaltijd.

Het beste is om je spijsvertering rust te geven vanaf het diner tot de volgende maaltijd, het ontbijt. Zo kunnen alle processen in je lijf beter werken. Dat is preventief werken aan je gezondheid! Heb je even een periode minder goed gegeten en ongezond gesnackt, ga dan je tekorten aanvullen met een goede hooggedoseerde voedingssupplement. Een Vitamine C supplement is goed om je weerstand op peil te houden.

Zo kun je gezond snacken zonder schuldgevoel, maar werk je juist preventief aan je gezondheid. Mooi toch! 

Meer lezen over gezondere alternatieven?

cropped-LogoColorNoText.jpeg