Wil je afvallen, maar heb je soms zo’n zin in koekjes of andere dingen die je beter niet kunt eten? Je bent niet de enige. De helft van de mensen die gewicht wil verliezen, heeft wel eens last van eetbuien. Toch hoeft dat geen probleem te zijn. Als je tijdens zo’n eetbui maar gezond eet. De kunst is om voeding te vinden die je lekkere trek stilt en je gewicht op peil houdt. Zo kun je gezond eten met deze 10 gezonde ideeën:

gezond etenGezond eten

1.    Vers fruit

Vers fruit ‒ zoals appels, bosbessen of aardbeien ‒ stilt je zoete trek. Bovendien is fruit ontzettend voedzaam. Zo bevatten vruchten naast koolhydraten en vezels ook eiwitten, vitamines en mineralen. Bovendien is fruit caloriearm. Een ideale keuze tijdens een eetbui!

2.    Griekse yoghurt

Griekse yoghurt smaakt heerlijke romig en is ook nog eens heel gezond! Het bevat meer eiwitten en minder suiker dan gewone yoghurt en voedt je lijf daarnaast met calcium, B-vitamines en gezonde bacteriën. Heb je een eetbui, kies dan Griekse yoghurt om je lekker trek te stillen. Helemaal lekker en gezond is Griekse yoghurt met vers fruit!

3.    Pure chocola

Ontzettende zin in chocola? Kies puur. Pure chocolade met ten minste 70 procent cacao is niet alleen lekker, maar ook rijk aan antioxidanten. Toch moet je hier ook niet te veel van eten, anders krijg je te veel suiker binnen. Neem twee stukjes om je trek in chocola te stillen.

4.    Notenpasta

Stukjes vers fruit in notenpasta dippen stilt zowel je zoete als hartige trek. Bovendien bevat deze snack alle vitaminen, mineralen en vezels in fruit, evenals de gezonde vetten, eiwitten en gezonde plantenstoffen in noten. Probeer bijvoorbeeld eens schijfjes appel met een dip van amandelpasta. Lekker! Notenpasta is trouwens ook lekker op een rijstwafel of cracker. Let wel op dat de pasta alleen noten bevat en als enige toevoeging eventueel zout.

5.    Kwark

Kwark bevat weinig calorieën, maar is daarentegen zeer voedzaam. Het bestaat voor ongeveer 70 procent uit eiwit en bevat daarnaast calcium, vitamine B2 en B12. Een gezonde keuze tijdens een eetbui! Kwark geeft je namelijk lange tijd een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet en gemakkelijker gewicht verliest.

6.    Bananenijs

Je leest het goed: bananenijs is een gezonde keuze tijdens een eetbui. Mits je het ijs maakt door bananen te pureren en ten minste een uur in te vriezen. Deze snack is niet alleen romig en vol van smaak, maar bevat ook veel minder calorieën en meer vezels dan gewoon ijs.

7.    Zoute popcorn

Zin in chips? Probeer zoute popcorn! Een bakje van 30 gram bevat slechts 100 calorieën. Dat maakt popcorn een veel gezonder alternatief dan chips tijdens een eetbui.

8.    Ongebrande noten

Rauwe noten stillen je trek en voeden je lijf met gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Neem dus gerust een handje noten tijdens je eetbui, dan heb je al gauw geen honger meer. Kijk wel uit dat je niet door blijft eten, want noten bevatten ook veel calorieën en vet en dat is minder handig als je wilt afvallen.

9.    Olijven

Zin in iets zouts? Neem een paar olijven. Deze bevatten gezonde omega-3-vetzuren en weinig calorieën.

10. Humusdip

Als je trek hebt en verlangt naar een hartige snack, probeer dan eens groenten gedoopt in humus. Humus is gemaakt met kikkererwten, knoflook en olijfolie. Supergezond dus! Kies je tijdens je eetbui voor groenten met humusdip, dan voeg je niet alleen waardevolle voedingsstoffen toe aan je eetpatroon. Je verhoogt ook meteen het aandeel groenten in je dieet. Dubbel zo gezond!

Ik hoop dat deze tips je helpen om gezond eten te stimuleren tijdens je eetbui. Wat zijn je ervaringen? Deel ze hieronder bij de reacties.

Meer lezen over gezonde voeding?

cropped-LogoColorNoText.jpeg