Gezond de feestdagen doorkomen kan best lastig zijn. Naast een enorme hoeveelheid eten heb je vaak ook te maken met een ander eetritme. Dat heeft allemaal invloed op je gezondheid en je gewicht. Met deze 4 tips kom jij gezond door kerst en oud en nieuw. 

Gezond de feestdagen doorkomenGezond de feestdagen doorkomen

#1 Ga voor plezier in plaats van eten

Tijdens de feestdagen verschijnen vaak bepaalde gerechten, zoals kerstbrood met kerst en oliebollen met oud en nieuw. Natuurlijk zijn de feestdagen niet hetzelfde zonder deze lekkernijen. Toch hoeft de focus niet alleen op eten te liggen. Geniet dus vooral van de gezelligheid die de feestdagen brengen, zoals samen liedjes zingen, spelletjes doen of rondom de vuurkorf staan.

Je kunt ook de focus van eten afhalen door tijdens de feestdagen een project aan te pakken waar je je helemaal in kunt verliezen. Denk aan het uitzoeken van foto’s voor een fotoboek. Het is vaak ontzettend leuk om aan het einde van het jaar nog eens al die vakantiekiekjes en foto’s van andere leuke gelegenheden te bekijken.

#2 Pas je eettijden aan, zodat je kunt genieten met je geliefden

Eten je naasten op andere tijden tijdens de feestdagen? Slapen ze bijvoorbeeld uit, eten ze een brunch om 11.00 uur, slaan ze de lunch over en beginnen ze vroeg aan het feestmaaltijd? Neem dan zelf ’s ochtends een licht, eiwitrijk ontbijtje om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en jezelf tijdens de brunch niet te overeten.

De brunch is dan je echte ontbijt en tegelijkertijd ook je lunch. Geniet met mate van de vroege feestmaaltijd en eet eventueel om acht uur ’s avonds nog een gezonde snack. Bijvoorbeeld een schaaltje Griekse yoghurt met bessen of banaan.

#3 Smul alleen van die ene speciale lekkernij

Ga je niet te buiten aan kerstkoekjes of snacks uit de supermarkt, maar smul van zelfgemaakt kerstbrood of een huisgemaakte tulband. Door jezelf zo te trainen in het maken van bewuste voedingskeuzes, draag je zorg voor je gezondheid en je gewicht.

#4 Behoud je goede gewoontes

Als je blijft bewegen tijdens de feestdagen, kan dat op termijn veel invloed hebben op je gewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen tijdens de feestdagen vaak meer dan een pond aankomen en dat ze dit gewicht niet altijd kwijtraken. Komt er ieder jaar een pondje bij, dan is dat op een gegeven moment een paar kilo.

Mensen die tijdens de feestdagen blijven bewegen, komen minder aan of vallen zelfs af. Blijf dus vooral bewegen, ook tijdens kerst en oud en nieuw. Ben je geen sportfan, dan is het wellicht fijn om te weten dat je ook op andere manieren gewicht kunt verliezen. In dit artikel lees je alles over afvallen zonder sporten.

Hoe ga jij gezond de feestdagen doorkomen? Vertel het hieronder bij de reacties. Ik ben benieuwd!

Meer lezen over andere vrolijke dagen?