Gezond de feestdagen doorkomen

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

december 10, 2017

Gezond de feestdagen doorkomen kan best lastig zijn. Naast een enorme hoeveelheid eten heb je vaak ook te maken met een ander eetritme. Dat heeft allemaal invloed op je gezondheid en je gewicht. Met deze 4 tips kom jij gezond door kerst en oud en nieuw. 

Gezond de feestdagen doorkomenGezond de feestdagen doorkomen

#1 Ga voor plezier in plaats van eten

Tijdens de feestdagen verschijnen vaak bepaalde gerechten, zoals kerstbrood met kerst en oliebollen met oud en nieuw. Natuurlijk zijn de feestdagen niet hetzelfde zonder deze lekkernijen. Toch hoeft de focus niet alleen op eten te liggen. Geniet dus vooral van de gezelligheid die de feestdagen brengen, zoals samen liedjes zingen, spelletjes doen of rondom de vuurkorf staan.

Je kunt ook de focus van eten afhalen door tijdens de feestdagen een project aan te pakken waar je je helemaal in kunt verliezen. Denk aan het uitzoeken van foto’s voor een fotoboek. Het is vaak ontzettend leuk om aan het einde van het jaar nog eens al die vakantiekiekjes en foto’s van andere leuke gelegenheden te bekijken.

#2 Pas je eettijden aan, zodat je kunt genieten met je geliefden

Eten je naasten op andere tijden tijdens de feestdagen? Slapen ze bijvoorbeeld uit, eten ze een brunch om 11.00 uur, slaan ze de lunch over en beginnen ze vroeg aan het feestmaaltijd? Neem dan zelf ’s ochtends een licht, eiwitrijk ontbijtje om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en jezelf tijdens de brunch niet te overeten.

De brunch is dan je echte ontbijt en tegelijkertijd ook je lunch. Geniet met mate van de vroege feestmaaltijd en eet eventueel om acht uur ’s avonds nog een gezonde snack. Bijvoorbeeld een schaaltje Griekse yoghurt met bessen of banaan.

#3 Smul alleen van die ene speciale lekkernij

Ga je niet te buiten aan kerstkoekjes of snacks uit de supermarkt, maar smul van zelfgemaakt kerstbrood of een huisgemaakte tulband. Door jezelf zo te trainen in het maken van bewuste voedingskeuzes, draag je zorg voor je gezondheid en je gewicht.

#4 Behoud je goede gewoontes

Als je blijft bewegen tijdens de feestdagen, kan dat op termijn veel invloed hebben op je gewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen tijdens de feestdagen vaak meer dan een pond aankomen en dat ze dit gewicht niet altijd kwijtraken. Komt er ieder jaar een pondje bij, dan is dat op een gegeven moment een paar kilo.

Mensen die tijdens de feestdagen blijven bewegen, komen minder aan of vallen zelfs af. Blijf dus vooral bewegen, ook tijdens kerst en oud en nieuw. Ben je geen sportfan, dan is het wellicht fijn om te weten dat je ook op andere manieren gewicht kunt verliezen. In dit artikel lees je alles over afvallen zonder sporten.

Hoe ga jij gezond de feestdagen doorkomen? Vertel het hieronder bij de reacties. Ik ben benieuwd!

Meer lezen over andere vrolijke dagen?

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

9
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Ingrid Ferwerda-JacobsDebbythechocoholicMirjamJessicaWanda Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Patricia
Gast

Ik vind stiekem dat als je zin hebt om los te gaan met eten tijdens de kerstdagen je dat gewoon moet doen 😉 Ik probeer mezelf echter wel in te houden dit jaar 🙂

Lynn
Gast
Lynn

Niet vrees ik… De feestdagen is echt een periode dat we ons laten gaan, de rest van het jaar doen we wel lekker gezond 🙂
Meestal dan toch 😉

Xx

Hannek
Gast
Hannek

Goede tips! Zelf let ik eigenlijk al dagelijks op wat ik naar binnen werk, met kerst is dat geen uitzondering 🙂

Suzanna
Gast
Suzanna

Zelf zal ik me niet aan alle tips houden, haha. Ik eet zo groot als mijn maag is en dat is niet heel groot. Dus ik eet niet meer dan normaal met kerst, maar ik eet wel wat ik lekker vind op die dagen. Ik let het hele jaar op mijn eten en daar heb ik met kerst geen zin in. En bewegen doen we sowieso wel tijdens de feestdagen!

Wanda
Gast

Lastig, want juist met de feestdagen wil ik niet teveel overal op moeten letten.

Jessica
Gast

Goede tips, ik moet heel erg goed opletten dat als ik mijn eettijden verschuif dat ik wel voldoende binnenkrijg. Anders zit ik de volgende dag met gigantische suiker dips.

Mirjam
Gast

Ook tijdens feestdagen let ik op wat ik eet. En ik geniet van de lekkernijen, maar kies wel wat ik wel en niet eet.

Debbythechocoholic
Gast

Ik doe (bijna) dagelijks aan yoga en sport 3 à 4x/ week. Deze gewoontes blijf ik aanhouden tijdens de Feestperiode. Wanneer er een dinner voorzien is (zoals met Kerstavond) eet ik doorheen de dag voedzaam, maar iets kleine porties. En de dag nadien herneem ik mijn eetgewoontes. Je moet vooral genieten en een goede balans vinden tussen het gezonde en ongezonde :).

Ingrid Ferwerda-Jacobs
Gast
Ingrid Ferwerda-Jacobs

Ik heb me voorgenomen om niet uitbundig te gaan snoepen. Gewoon met mate genieten (qua eten dan he)