Leven zonder geldzorgen na gezinsuitbreiding

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

juni 24, 2018

Zoals iedereen wellicht wel weet kan het financieel even slikken zijn als je er een gezinsuitbreiding op komst is. Je zult misschien merken dat jullie gezinsbegroting niet meer helemaal klopt. Er is minder ruimte voor luxe aankopen en uitjes met de familie worden ook lastiger. Maar als je op een slimme manier met je geld omgaat kun je toch leuke dingen blijven doen, zonder geldzorgen!

Zonder geldzorgen

geldzorgen

# Slimme keuzes maken

Door slimme keuzes te maken en goed na te denken waar je jouw geld aan uitgeeft, kun je leuke dingen met het gezin blijven doen. Kleine dagelijkse uitgaven lijken weinig te kosten maar zijn bij elkaar opgeteld vaak een grote kostenpost.

Zo lijkt elke werkdag een kopje koffie op het station van 2,50 euro niet zo veel geld, op maandbasis is dit echter wel een kostenpost van 50 euro. Elke werkdag een thermoskan met koffie meenemen bespaart je zo dus een hoop geld wat je weer aan leukere dingen kunt uitgeven.

Het veranderen van dit soort gewoontes is voor veel mensen echter makkelijker gezegd dan gedaan.

# Besparen door je uitgeven bij te houden

Door bij te houden hoeveel geld er per maand binnenkomt en hoeveel geld er per maand uit gaat krijg je een goed overzicht op welke uitgaven je kan en misschien wel moet besparen.

Dat kun je gemakkelijk doen met een digitaal huishoudboekje. Voor het invullen van een huishoudboekje moet je wekelijks even de tijd nemen. Als je een half uur per week reserveert voor het noteren van je inkomsten en uitgaven is dat al meer dan genoeg.

Met een kleine in huis heb je soms het gevoel dat je helemaal nergens meer tijd voor hebt. Daarom is het belangrijk dat je wekelijks even de tijd neemt en het niet laat opstapelen.

Na een paar weken bezig te zijn met het noteren van je inkomsten en uitgaven begint het je al steeds beter duidelijk te worden waar het geld allemaal aan op gaat. Vanaf dat moment kun je gaan nadenken waar je op kunt gaan besparen.

# Waar vind je een huishoudboekje

Op internet zijn talloze verschillende soorten huishoudboekjes te vinden, zowel betaald als gratis. Een betaald huishoudboekje hoeft niet beter te zijn dan een gratis aangeboden boekje. Daarnaast heb je semi-automatische huishoudboekjes en versies die je volledig zelf moet bijhouden.

Automatisch klinkt handig maar denk er goed over na of je het fijn vind dat een derde partij al jouw banktransacties verwerkt. Welk huishoudboekje je uiteindelijk ook gebruikt, het belangrijkste is dat je hem actief bijwerkt en regelmatig evalueert op welke kosten je kunt besparen.

Meer lezen over zwangerschap?

Hoe voorkom jij geldzorgen? Heb jij inzicht in jouw uitgaven en hoe doe je dat?

geldzorgen

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op