Herken je dat? Ieder jaar als het warmer wordt, begin je te niezen en heb je last van een loopneus en tranende ogen. Het klinkt misschien wat gek, maar hooikoorts kan met je darmen te maken hebben. Het goede nieuws is dat je met voeding heel wat kunt doen om van je hooikoorts af te komen. Meer dan 70 procent van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Het niet dus niet zo gek dat immuun gerelateerde klachten als hooikoorts iets met je darmen te maken hebben. In dit artikel lees je meer over hoe je geen last van hooikoorts hebt.

last van hooikoorts

Geen last van hooikoorts

Wat hooikoorts en je darmen met elkaar te maken hebben

Chronische ontstekingen in je darmen zetten je immuunsysteem als het ware in de hoogste versnelling. Je immuunsysteem is dan uiterst alert op alles wat je lichaam binnenkomt. In de lente, wanneer al het stuifmeel uit bloemen, bomen en planten door de lucht zweven, reageert je lijf daarop met niezen, een loopneus en geïrriteerde ogen.

Wat kan helpen tegen hooikoorts

De eerste stap is om uit te vinden voor welke voedingsmiddelen je gevoelig bent. Dat kunnen gluten zijn of lactose (melksuiker). Ook gewone tafelsuiker kan je darmen van slag brengen, wamt dit werkt ontstekingsbevorderend. Zelfs natuurlijke suiker, zoals agave, kan het probleem zijn.

Bepaalde groenten en vruchten kunnen bovendien zogenoemde kruisallergie veroorzaken. Denk hierbij aan appels, abrikozen, selderij en wortel. Laat bovengenoemde voedingsmiddelen eens een paar weken uit je eetpatroon en kijk of je klachten verbeteren.

Ontstekingsremmende voeding

Ontstekingsremmende voeding kan helpen om je darmen in balans te brengen en daarmee je immuunsysteem tot rust te brengen, zodat het niet meer zo snel reageert. Voorbeelden van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn:

  • wild gevangen vis (alleen geen tonijn, want die bevat veel zware metalen)
  • lijnzaad
  • walnoten
  • chiazaad
  • zetmeelarme groenten, zoals broccoli, courgette en sla

Vind je het lastig om deze voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen? Je kunt bijvoorbeeld reepjes vis over je salade doen of lijnzaad toevoegen aan een smoothie. Walnoten en chiazaad zijn weer lekker in je toetje of yoghurtontbijt.

Nog meer voeding waar je darmen van houden

Je darmen maak je helemaal blij met vezels en probiotica. Vezels vind je in kokosmeel, cacao, zemelen, avocado en specerijen, zoals kaneel en chilipoeder. Probiotica zijn te vinden in yoghurt, kefir, kombucha en zuurkool.

Zet voedingsmiddelen met vezels en probiotica op je boodschappenlijstje voor gezonde darmen. Probiotica helpen je bovendien aan een gezond gewicht. Als je wilt afvallen, kan dat nog een reden zijn om deze voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen.

Ook prebiotica – een soort vezels – kunnen je darmen helpen om in balans te komen. De goede bacteriën die in je darmen leven, voeden zich namelijk met deze stoffen en nemen zo in aantal toe. Op deze manier kunnen ze de slechte darmbacteriën beter onder controle houden.

Als de balans in je darmen zich herstelt, heeft dat op zijn beurt een positieve invloed op je hooikoortsklachten. Lente-uitjes en artisjok bevatten prebiotica, dus zet deze groenten vooral op het menu als je een gezonde darmflora wilt. Lente-uitjes zijn lekker in de soep en artisjok kun je toevoegen aan salade.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om minder last te hebben van hooikoorts. Heb je nog meer tips om hooikoorts tegen te gaan? Deel het hieronder in de reacties!

Meer lezen over hooikoorts?

Heb jij last van hooikoorts en een persoonlijke ervaring/tips hoe je geen last van hooikoorts meer hebt?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21070397

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4482820/