Je weerstand wordt beïnvloed door meerdere factoren. Bijvoorbeeld door je leefstijl, je leeftijd, stress en zelfs door je darmflora. Ook je voeding speelt een belangrijke rol. Er is eten dat je weerstand verzwakt en ook eten dat je weerstand juist een flinke boost kan geven. In dit artikel vertellen we je welke voeding je helpt om je weerstand te verbeteren.

weerstand1: Knoflook

De grote gezondheidsvoordelen van knoflook zijn helaas nog lang niet bij iedereen bekend. Dat is zonde, want dit kleine bolletje bevat krachtige antioxidanten en versterkt je weerstand.

Deze boost voor je immuunsysteem is waarschijnlijk te danken aan het stofje allicine. Dit is een zwavelverbinding die ruimschoots aanwezig is in knoflook.

2: Citrusvruchten

Vitamine C is onmisbaar voor een sterke weerstand. Deze vitamine heb je namelijk nodig voor het aanmaken van witte bloedcellen. Die zijn weer onmisbaar voor het bestrijden van infecties. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine C binnenkrijgt. Je lichaam slaat deze vitamine namelijk niet op.

 Citrusvruchten zijn goede bronnen van vitamine C. Denk hierbij bijvoorbeeld aan citroenen, sinaasappels, grapefruit, mandarijnen en limoenen.

3: Kiwi

Vooral citrusvruchten staan bekend om de vitamine C die ze bevatten. In kiwi’s is eigenlijk nog meer van deze waardevolle vitamine te vinden. Een groene kiwi levert je namelijk meer vitamine C op dan een sinaasappel en meer dan twee citroenen.

Gele kiwi’s scoren nog beter. Een exemplaar bevat meer vitamine C dan drie citroenen.

4: Gember

Gember staat al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Dat is zeker niet voor niets. Het helpt bij het bestrijden van virussen, bacteriën en parasieten. Ook helpt het je lichaam bij het afbreken van gifstoffen en kan het misselijkheid verminderen.

5: Amandelen

Bij weerstand boosters denk je waarschijnlijk niet meteen aan noten. Toch verdienen amandelen zeker een plaats in dit rijtje. Naast vitamine C, speelt namelijk ook vitamine E een belangrijke rol bij je immuunsysteem.

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die in amandelen en andere gezonde noten te vinden is. Daarnaast bevatten amandelen zink.  Een mineraal dat ook belangrijk is voor een goede werking van je afweersysteem.

6: Kurkuma

Nog een kruid dat goed is voor je weerstand: kurkuma. Dit gele kruid heeft een ontstekingsremmende werking en is een geweldige bron van antioxidanten. Daarnaast ondersteunt het ook nog eens de aanmaak van je lichaamseigen antioxidant enzymen.

Ons lichaam produceert namelijk ook zelf antioxidanten. Daarvoor moeten we de benodigde stoffen binnenkrijgen.

7: Groene thee

Groene thee is een zeer antioxidantrijk drankje. Deze antioxidanten hebben tal van gezondheidsvoordelen, waaronder een sterker immuunsysteem. Daarnaast bevat groene thee ook een stofje genaamd L-theanine. L-theanine ondersteunt de aanmaak van verbindingen in je immuuncellen die bacteriën bestrijden.

Alsof dat nog niet genoeg is bevat groene thee ook nog catechinen. Dit zijn stoffen die een antivirale en antibacteriële werking hebben.

8: Havermout

Verschillende onderzoeken tonen aan dat havermout kan helpen om je afweersysteem te verbeteren. Het kan onder andere helpen bij het bestrijden van virussen, bacteriën, schimmels en parasieten.

Havermout bevat meerdere stoffen die bijdragen aan een gezonder lichaam, waaronder B-vitamines en diverse mineralen. Het positieve effect op je weerstand is  vooral te danken aan de beta-glucanen die in havermout te vinden zijn. Beta-glucanen zijn een unieke vezelsoort.

Help je weerstand een handje

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er tal van voedingsmiddelen die je helpen om je weerstand te verbeteren. Bijvoorbeeld sinaasappels, kiwi’s en andere groente- en fruitsoorten die rijk zijn aan vitamine C. Daarnaast zijn er ook minder voor de hand liggende weerstand boosters, zoals knoflook, amandelen en havermout.

Meer lezen over gezonde voeding?

Bronnen: Menon VP, Sudheer AR, Adv Exp Med Biol, 2007. Serafini M, Ghiselli A, Ferro-Luzzi A, Eur J Clin Nutr, 1996. Rondanelli M, Opizzi A, Monteferrario F, Minerva Med, 2009.