Fruit na granen? Eet nooit fruit na brood!

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

januari 15, 2017

Ik zie het zoveel gebeuren. Op het werk, bij vrienden en familie. Het eten van fruit na granen. Na de boterham nog even een appeltje nemen. Doe jij dat ook? Stop, niet meer doen! Er zijn een aantal combinaties die je niet moet maken, waarvan dit er eentje is. Net als jij zijn er vele die dit niet weten. Daar wil ik graag verandering in brengen. In dit artikel lees je voedingstips waarom je nooit fruit tijdens of direct na je boterham moet eten.

Verkeerde keuze Granen – Fruit

Herken je dat? Je neemt een paar boterhammen en denkt ik heb zin in iets zoets. Laat ik wat fruit nemen. Dat is zoet en het is ook gezond, dus dat moet een goede keuze zijn! Helaas ik moet je teleurstellen, dit is een slechte keuze!

Granen zijn een vorm van koolhydraten en vaak nemen we dit als ontbijt en als lunch. Een stukje fruit na granen zorgt voor een slechte vertering van de granen. Zeker in deze volgorde.

Wat zijn de gevolgen?

De vertering van de granen wordt in de war geschopt en er ontstaat dus een verkeerde vertering van het eten. Hierdoor ontstaat een opeenhoping van afvalstoffen in je darmen. Een opgezette buik is het gevolg. Je kunt je voorstellen dat dit niet gezond voor je is.

Uiteindelijk als dit regelmatig voorkomt bestaat de kans op het krijgen van allerlei (voedsel)allergieën, omdat de darmflora niet goed meer werkt. Je kunt astma en bronchitis krijgen of je krijgt de hardnekkige schimmel candida. Candida is een schimmelinfectie en is vrijwel bij iedereen aanwezig. Je hoeft er geen last van te hebben, totdat de balans wordt verstoort en er infecties ontstaan van de huid in de mond of op andere plekken. De gevolgen zijn vermoeidheid en chronische gezondheidsproblemen. Later dit jaar ga ik meer schrijven over Candida en hoe je dat met natuurvoeding in balans kunt houden.

Heb je hier nu al last van en maak je de combinatie van brood en fruit regelmatig. Stop dan in ieder geval met het eten van fruit na granen en ondervind wat er gebeurt of eigenlijk wat er niet gebeurd. Je buik hoort niet op te blazen direct na het eten.

Fruitsap na Granen

Wat je zeker ook niet moet doen is het drinken van vruchtensappen na granen. Doordat je niet kauwt, sla je een stukje over in het proces van je spijsvertering. Dit begint namelijk al in de mond. Hierdoor moeten je lever, alvleesklier en darmen harder werken. Dit kost veel energie en de kans is groter dat de suikers niet goed verteert worden.

Die suikers belanden in de darm, hier komen ze normaal niet. Normaal zouden ze al zijn verteerd. Op het moment dat dit wel gebeurt, dan gaat het gisten en ontstaat er een alcoholvorm in je darmen. Dit gebeurt normaal bijvoorbeeld als je alcohol hebt gedronken of na het eten van rauwkost als je darmflora niet in orde is.

Je herkent dit wel na een avond stappen. Na de nodige alcohol voelt het de volgende dag niet prettig aan in je darmen. Je ontlasting is ook anders. Dit ontstaat dus ook door het drinken van vruchtensappen tijdens of direct na het eten van granen.

Fruit na granen

Wat kun je dan wel doen? Draai de volgorde om. Begin met een stukje fruit of een vers geperste fruitsap en wacht 20 tot 30 minuten voordat je iets van granen neemt. Het stukje fruit is dan verteert en dan kun je prima je boterhammen eten.

Je boterham heeft 2,5 uur nodig om te verteren in je darm. Wil je later op de dag toch een stukje fruit, dan kan dat uiteraard. Houd er rekening mee dat er 2,5 uur tussen moet zitten om van alle gezondheidsvoordelen van het stuk fruit gebruik te kunnen genieten.

Be Healthy!

Meer tips lezen: Stevia is veel beter dan suiker

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op