Vorige week viel de eerste sneeuw van dit jaar. Ik krijg altijd zin in erwtensoep als ik dan naar die besneeuwde wereld kijk. Inmiddels is de sneeuw weer weg, maar mijn honger is aangewakkerd. Vandaar dat ik vandaag deze heerlijke ouderwetse en oer-Hollandse snert ga maken!

Erwtensoep

Erwtensoep maken is makkelijker dan je denkt. Je moet er wel even tijd voor maken. Je kunt het ook heel goed ‘s avonds maken. De soep is namelijk nog lekkerder na een dag.

Ingrediënten voor 2 personen

♥ 200 gram spliterwten

♥ 100 ml water

♥ 1 ribkarbonade

♥ 125 gram rookspek

♥ 2 laurierblaadjes

♥ peper en zout

♥ 1 grote prei

♥ 1 winterwortel

♥ 1 kruimige aardappel

♥ 1 rookworst in plakjes

Erwtensoep maken

Doe het water en de spliterwten in een soeppan. Voeg het spek, de ribkarbonade en de laurierblaadjes toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng de soep aan de kook.

Draai het vuur op laag en schep nu het schuim van het oppervlakte af. Plaats de deksel van de pan er schuin op en laat 40 minuten zachtjes koken.

Was en snijd ondertussen de prei in ringen. Schraap de wortel schoon en snijd deze in blokjes. Schil de aardappel en snijd ook deze in blokjes.

Haal het vlees uit de pan en laat even afkoelen. Snijd er blokjes van. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het vlees samen met de prei, wortel en aardappel terug in de pan en laat nog 45 minuten op laag vuur koken. Doe de laatste 15 minuten de rookworst erbij. Na 15 minuten haal je de rookworst eruit en snijd ze in dunne plakjes. Doe ze terug in de pan. De soep is klaar om op te dienen!

Nog meer soepen maken?

Uiensoep

Champignonsoep

Avocadosoep

Meer lekkere lunchrecepten lezen?

erwtensoep maken

cropped-LogoColorNoText.jpeg