Ben je zwanger of net moeder geworden? Denk dan eens na over kinder EHBO. Via het Rode Kruis kun je heel eenvoudig deze cursussen volgen, die vaak vergoed worden door je aanvullende zorgverzekering. Het kost je dus niets en je voelt je zekerder op het moment dat er iets gebeurt. Je kunt namelijk direct handelen. In dit blog lees je mijn review van EHBO speciaal gericht op baby’s en kinderen van het Rode Kruis.

EHBO inclusief reanimatie

ehboJe hebt de keuze om vier uur thuisstudie & vier uur op locatie te doen of – als je er ineens “vanaf” wilt zijn – kun je kiezen voor acht uur op locatie. Ik ben zelf voorstander van de vier uur thuisstudie & vier uur op locatie.

Je kunt dan zelf kiezen hoeveel lessen je op een dag doet en als ik van mezelf uitga, dan kan ik beter rustig leren, dan alle info in één dag te proppen. Op een gegeven moment zit je hoofd vol!

Voor de vier uur online studie krijg je een heel jaar om dat in te zien en af te ronden. Dat is best veel, maar wel prettig als je het nog eens wilt herhalen. Na het voltooien van de online cursus, ga je de klassikale cursus volgen.

Bij goed gevolg van de cursus krijg je het Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen (2 jaar geldig). Dit certificaat is goedgekeurd door de rijksoverheid voor gastouders en valt binnen de Regeling Wet kinderopvang.

Mijn review

Op 20 juni heb ik de cursus van 4 uur klassikaal gevolgd in Amsterdam. De middag was goed gevuld met informatie. Trainster Gily is een ouwe rot in het vak en heeft veel kennis van EHBO bij kinderen.

Het Rode Kruis hanteert 4 regels:

  1. Veiligheid
  2. Beoordeel slachtoffer
  3. Alarmeer hulpdiensten
  4. Verleen eerste hulp

ehbo

Safety first

Veiligheid van de eerste hulpverlener staat voorop. Je mag jezelf nooit in een onveilige situatie brengen. Daarnaast kijk je altijd of het slachtoffer op een veilige plek ligt, zo niet, dan moet je zo snel mogelijk het slachtoffer in veiligheid brengen. Dan ga je het slachtoffer beoordelen. Is hij bij bewustzijn en/of ademt het slachtoffer? Met je telefoon op de luidspreker bel je 112 en volg je instructies op. Daarna ga je eerste hulp verlenen.

We hebben deze middag onder andere reanimatie geoefend op een babypop en een kindpop. Ook hoe te handelen in geval van bewusteloosheid. We hebben elkaar in de stabiele zijligging gelegd, nadat we gecontroleerd hadden of iemand nog bij bewustzijn is en/of ademt.

Ik had al eerder EHBO voor volwassenen gevolgd en ook BHV met AED. Ik vond het fijn dat er veel herhaling was, maar ook heb ik weer nieuwe dingen geleerd. Als mijn kleine meid later een ongelukje heeft, dan weet ik beter hoe ik moet handelen.

App voor Eerste hulp bij ongelukken

Het Rode Kruis heeft een eigen EHBO app, die voor iedereen te downloaden is. Ideaal als je twijfelt en even snel wilt nakijken wat je moet doen in geval van nood. Denk aan vergiftiging of wat te doen als iemand een zonnesteek oploopt? Zo weet je snel wat je moet doen.

Je vind hem in je App store onder Rode Kruis EHBO.

Bel als je niet weet wat te doen het spoednummer van de huisarts en bel bij levensgevaarlijke situaties altijd direct 112. Zet het spoednummer van je huisarts direct in je telefoon, wel zo handig in geval van nood!

Meer lezen over zwangerschap?

Heb jij (kinder) EHBO gedaan?

ehbo