Een koortslip voorkomen, dat is mijn doel. Ik baal ervan als het weer zover is. Herken je dat? Heb je eindelijk vakantie, sta je op al je vakantiefoto’s met een koortslip. Niet leuk.. Of deze, ik heb een hele serie aan kerstfoto’s, waarbij ik bijna ieder jaar weer met een ander exemplaar koortslip op de foto sta. Fijn, nou nee niet dus. Het is mij inmiddels gelukt om sinds 2 jaar koortslipvrij te zijn tijdens feestdagen en op vakantie. Het hele jaar door koortslipvrij is me nog niet gelukt, want tja ik slaap nog wel eens een nacht slecht en dat kan het bij mij al uitlokken. 

Graag geef ik je uit mijn eigen ervaring de volgende 10 adviezen om ervoor te zorgen dat je veel minder vaak een koortslip zult krijgen. Deze adviezen zijn niet alleen bedoelt voor mensen die al besmet zijn met het koortslipvirus, ook als je nog nooit een koortslip hebt gekregen, zijn onderstaande tips heel erg relevant om koortslipvrij te blijven!

Een koortslip voorkomen

 # 1 Lekker bakken in de zon

Ga je de (winter)zon in? Zodra je de zon ingaat ligt een koortslip op de loer. UV straling is een directe uitlokker van het virus. Smeer altijd je lippen in met een lippenbalsum met een SPF factor 50. De SPF zorgt ervoor dat de schadelijke UV straling wordt geblokkeerd. Regelmatig dus even opnieuw je lippen insmeren! Dit is niet alleen belangrijk als je gaat wintersporten, maar net zo belangrijk als je languit op een strandbedje gaat liggen! 

# 2 Maak je niet zo druk

Bij mij ligt een koortslip altijd op de loer als ik vakantie heb. Vooral als ik moet vliegen. Ik maak me dan te druk en heb zoveel emotionele stress dat ik daarna verzwakt aankom en er binnen no time een koortslip verschijnt. Ik slik voordat ik ga vliegen altijd lysine. Dat lees je onder het volgende punt.  

Een koortslip voorkomen lukt niet altijd, maar ik raad je aan om zoveel mogelijk emotionele stress proberen te voorkomen. Lukt dat niet, bereid jezelf dan zo goed mogelijk voor op de periode van emotionele stress en neem preventief supplementen om je deze periode door te helpen, zie punt drie hieronder. Vaak eet je en slaap je in zo’n periode slechter, waardoor het je niet lukt om met voeding alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk aan een zware scheiding, het verlies van een dierbare of een heftige periode op je werk. Hoe zwaar ook, zorg ervoor dat je goed voor jezelf blijft zorgen! 

koortslip voorkomen

# 3 Wat is lysine?

Lysine is een aminozuur. Een aminozuur is onderdeel van een eiwit en ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam. Lysine werkt anitviraal en remt vooral de vermenigvuldiging van twee veelvoorkomende herpesvirussen: herpes simplex en herpes zoster. Als je een koortslip hebt, dan kan het zijn dat 1) je een tekort hebt aan Lysine of 2) je een overschot aan Arganine hebt, een ander aminozuur. Arginine zit onder andere in chocolade, noten en bonen en is ook zeer belangrijk voor jouw gezondheid.

Belangrijk is om deze aminozuren in balans te houden. Meestal lukt dat ook wel, al bevat ons dieet wat weinig lysine. Het Mediterraanse dieet bijvoorbeeld bevat veel meer lysine.  Lysinerijk voedsel is vlees (rund, lam en schapenvlees), kip en vis (vooral makreel, tonijn heilbot, tong, schelvis, kabeljauw, forel, zalmforel en zalm) maar zit ook in kaas, fruit en groente.

Ben je vegetarisch of veganistisch dan kan je snel een tekort hebben aan lysine en dus eerder last krijgen van een koortslip. Zorg dat je deze direct gaat aanvullen met de juiste voeding of neem een lysine voedingssupplement. Dit kost EUR 14,95 voor 60 tabletten. Het is prima om een aantal weken per jaar te gebruiken als kuurtje. 

Het is niet verstandig om het hele jaar door lysine te slikken, omdat je dan de balans verstoort die belangrijk is voor je lichaam. Een overschot aan lysine kan namelijk weer zorgen voor de vorming van nierstenen.

#4 Waarom slaap zo belangrijk is

Goed slapen is een must. Klinkt een beetje saai, maar voor een goede nachtrust is het belangrijk om voor regelmaat te zorgen. Dat wil zeggen houdt een vast ritme aan van naar bed gaan en opstaan. Een paar uurtjes later in het weekend naar bed gaan is niet zo heel erg, maar een nacht doorhalen, te weinig slapen en alcohol of drugs zijn een perfecte uitlokker van het virus.

# 5 Suiker en zout

Een koortslip voorkomen gaat het beste lukken door je voedingspatroon aan te pakken. Of je nu last hebt van koortslippen of niet, schrap de suiker uit je menu! Kies liever voor honing, stevia of beter nog helemaal geen suiker(vervanger). Schrap ook alle frisdrank. Drink water, thee of een zelfgeperst vruchtensapje (met mate).

Koop geen pakjes en zakjes met sauzen. Hier zitten veel zouten in en suikers, een aantal foute e-nummers en vrijwel vooral nutteloze “voedingsstoffen”. Koop en eet clean food en bouw je eigen sauzen, soepen en maaltijden van verse ingrediënten. Hoe dan? Ik heb veel artikelen geschreven met recepten waarbij je zelf heel simpel lekkere gerechten kun maken. Hieronder een aantal:

  1. Gevulde courgettes
  2. Drie recepten om Panzanella te maken
  3. Cranberry smoothie

# 6 Seizoensovergangen

Wees extra alert bij het wisselen van de seizoenen. Bij mij is het altijd raak, voor je het weet piept er weer een koortslip doorheen. Ik merk bij mezelf dat vooral de overgang van de zomer naar de herfst en van de winter naar de lente momenten zijn wanneer ik extra vatbaar ben. In deze periode slik ik dan een lysine supplement om het tekort aan lysine of het teveel aan arginine in balans te krijgen.

Ik ben benieuwd wanneer jouw vaste momenten zijn dat er een koortslip doorbreekt? Heb je geen idee wanneer jij meestal een koortslip hebt? Houd het bij in een agenda, of maak een notitie in je telefoon. Op die manier kun je een patroon gaan herkennen en preventief er wat aan gaan doen!

koortslip voorkomen

# 7 Gebruik je eigen handdoek

Als je nog geen koortslip hebt, dan kun je een koortslip voorkomen door op je hoede te zijn als je partner of huisgenoot een koortslip heeft. Gebruik je eigen handdoek en veeg je mond niet af aan zijn of haar handdoek. Dit geld uiteraard ook voor de handdoek na het plassen en de keukenhanddoek.

You snooze you looze!

# 8 Gebruik geen make up van anderen

Ook al heeft je vriend(in) geen koortslip op dat moment, leen nooit lippenstift, lippenbalsem of andere make up producten van een vriendin of je moeder die last heeft van het koortslipvirus. Het koortslipvirus is besmettelijk en kan via het product jou besmetten, ook als er geen actieve koortslip is.

# 9 Pas op met jezelf opnieuw te infecteren

Heb je zelf een lippenstift of balsem gebruikt tijdens de besmettelijke fase van de koortslip. Gooi hem dan weg. Je kunt jezelf namelijk opnieuw besmetten via je eigen lippenstift of balsem.

# 10 Besmettingsgevaar via eten & drinken

Eentje die voor de hand ligt, maar die ik ten slotte toch even wil vermelden. Zoen niet met iemand die een koortslip heeft en drink ook niet uit elkaars bekers. Beter een koortslip voorkomen dan genezen!

koortslip voorkomen

Be healthy!

Meer lezen over koortlippen?

cropped-LogoColorNoText.jpeg