E-nummers zijn toevoegingen aan ons eten en staan al een geruime tijd in een slecht daglicht. E-nummers worden namelijk door de Europese Unie als veilig beoordeeld, terwijl sommige wel degelijk de gezondheid kunnen schaden. Meer weten over E-nummers, lees verder in mijn E-nummer dossier!

EEEEEH-Nummers

E-nummers worden gebruikt om de kwaliteit van ons eten zo lang mogelijk optimaal te houden. Gebeurt dat niet, dan zou je bijna het overgrote deel uit je koelkast binnen een week na aankoop moeten opeten. Dat willen wij consumenten niet, dus worden er stoffen toegevoegd om voedsel een langere houdbaarheidsdatum te geven of een betere kleur, geur en smaak. Een E-nummer is eigenlijk een kwaliteitskenmerk. Ze zijn voordat ze gebruikt mogen worden veelvuldig onderzocht.

e-nummers

Voedselintoleranties

In geval van voedselintoleranties of voedselallergieën kunnen deze E-nummers soms allergische reacties geven. Vaak gaat het dan om kleurstoffen of conserveermiddelen. E210 (benzoëzuur) is er eentje die allergische reacties kan geven. E210 voorkomt groei van schimmels die van nature in pinda’s voorkomen. Voor een ‘gezonde’ boterham met pindakaas is dit een hele belangrijke. Maar heb je nu last van intoleranties, laat die pindakaas dan eens een week of zes staan. Kijk eens of je dan minder klachten hebt. Het kan zijn dat jij niet tegen benzoëzuur kunt.

De groepen E-nummers

Deze nummers hoef je niet te onthouden, maar je kunt ze raadplegen als je de etiketten controleert van jouw aangeschafte producten. Bedenk dat een product dat wekenlang houdbaar is vol zit met E-nummers om bederf tegen te gaan.

♥ E100 – 180 Kleurstoffen

♥ E200 – 252 Conserveermiddelen

♥ E260 – 297 Voedingszuren

♥ E300 – 321 Antioxidanten

♥ E322 – 385 Voedingszuren

♥ E400 – 495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen

♥ E500 – 585 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen

♥ E600 – 650 Smaakversterkers

♥ E900 – 914 Glansmiddelen en antischuimmiddelen

♥ E920 – 928 Meelverbeteraars

♥ E938 – 948 Verpakkingsgassen

♥ E950 – 967 en 420 – 421 Zoetstoffen

♥ E900 – 1520 Overige hulpstoffen als gemodificeerd zetmeel en enzymen

kleurstoffen

Uitgelicht

In de groep smaakversterkers zit E621. Negatieve verschijnselen en directe klachten kunnen ontstaan zoals; hartkloppingen, overgeven, buikpijn, branderig gevoel en migraine. Dit zijn maar een paar verschijnselen van de totale lijst. E621 vind je veel in bouillonblokjes of paprikachips. Koop deze bij de natuurwinkel, daar zit het E-nummer niet in. Krijg je teveel binnen van E621 dan zijn er een aantal schrikbarende gevolgen:

♥ Verminderde groeihormoonsecretie (afscheiding van het groeihormoon)

♥ Verminderde glucosetolerantie (alvleesklier in de war)

♥ Insulineresistentie (alvleesklier in de war)

♥ Verhoogde vetspiegel (lever moet heel hard werken)

♥ Grote eetlust en vooral trek in koolhydraten (chips, zoutjes, suikerrijk eten etc)

♥ Onvermogen om calorische inname te reguleren (overeten)

De fabrikant hoeft niet op zijn verpakking te zetten dat dit E-nummer erin zit. Kies voor producten die erop zetten dat dit E-nummer er niet in zit!

suiker

Effecten

Wees bewust van wat je eet, ook al eet je het al jaren en denk je dat het wel okay is. Toen ik erachter kwam dat de bouillonblokjes de E621 bevatte, schrok ik wel even. Hoeveel soepjes heb ik wel niet gemaakt hiermee! Ik heb het nog wel uitgeprobeerd om te zien wat voor effect het heeft op mijn lichaam. Ik krijg last van buikpijn en rommelende darmen.

Meer weten over E-nummers?

Via de consumentenbond kun je een heel handig en gratis boekje bestellen over E-nummers. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn.

Welk E-nummer vermijd jij?

Meer blogs lezen

cropped-LogoColorNoText.jpeg