Drie producten met een helende werking (zeggen ze)

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

december 25, 2016

Als je een boek openslaat over Oosterse geneeskunde, of eens een zoekopdracht uitvoert op “Ayurveda” dan kom je op een hoop interessante informatie tegen. Je vindt menig behandeling die je niet bij je eigen huisarts zou verwachten. Ze hebben soms meer weg van grootmoeders tips dan medisch advies. En dat is in mijn opinie nou juist waarom ze zo goed zijn om je in te verdiepen (grootmoeders tips werken namelijk altijd). Maar in die zoektocht van Chinese termen en een flinke dosis kwakzalvers is het soms best moeilijk manoeuvreren. Geen paniek. Ik heb mijn drie belangrijkste lessen uit mijn studie hieronder omschreven. Lees ze gerust eens door en vorm daarna je eigen mening. Drie producten met een helende werking.

Helende werking

1. Eet meer gember

Gember werd in het oude China gebruikt voor veel verschillende aandoeningen. Het werkt tegen misselijkheid, het stimuleert de bloedcirculatie, het helpt je spijsvertering en het is een effectieve antioxidant. Of het echt een wondermiddel is, is natuurlijk moeilijk te beoordelen. Verschillende onderzoeken die gedaan zijn wijzen uit dat er zeker een kern van waarheid inzit.

Reden genoeg voor mij om elke avond een lekker kopje gemberthee te drinken en af en toe een duimpje gember door mijn ontbijt smoothie te verwerken. En voor de mensen met overgewicht, door gember te gebruiken in combinatie met een koolhydraatarm dieet versnel je je vetverbranding.

2. Eet meer knoflook

Dit is er misschien één die je partner en/of collega’s niet zo prettig vinden, helaas ga je er namelijk behoorlijk van uit je mond stinken. Maar des al niet te min heeft (rauwe) knoflook een ontzettend goede helende werken…

…althans, volgens TCM (Traditional Chinese Medicine).

In Westerse studies zie je deze stelling ook wel terug komen, maar veel zwakker, in de zin van “Research suggests that…” en “Further research in needed to conclude…”. Dat is wetenschappers-taal voor “Eigenlijk hebben we niet echt een conclusie kunnen trekken”.

Des al niet te min probeer ik wel elke dag wat knoflook door mijn maaltijden te doen. Het is het beste om het rauw te eten, maar zoals gezegd ga je daar erg van uit je mond stinken. Door het even mee te koken verdwijnt de sterke geur gelukkig vrij snel.

3. Krijg voldoende Qi

Oké, dit laatste punt is niet iets wat je kunt eten of drinken, maar het is misschien wel de belangrijkste van de drie. Waar Westerse geneeskunde is gebaseerd om het stellen van diagnose, bepalen welke ziekte/aandoening je hebt alvorens je gaat behandelen, gaan het in Oosterse geneeskunde meer om het genereren en laten vloeien van levensenergie: Qi.

Zoals we nu ook in Westerse wetenschap weten is alles energie. De stoel waar je nu op zit lijkt misschien solide, maar in werkelijkheid zijn het vele energie deeltjes die razendsnel bewegen. De Chinezen ‘wisten’ dit al duizenden jaren geleden. Ze noemden al die energie Qi. Alles wat je doet, denkt of nalaat komt ten goede of ten slechte van jouw persoonlijke Qi.

Aangezien de Chinezen 400 pagina’s dikke boeken nodig hadden om het van generatie tot generatie over te dragen, lijkt het me wat voorbarig om te zeggen dat we dit even in een artikel kunnen behandelen.

Het beste kun je Qi leren begrijpen door het zelf te voelen. Sluit bijvoorbeeld eens op een gepast moment je ogen en adem een keer of 10 heel diep in door je neus en dan heel langzaam uit door je mond terwijl je een tsssssst-geluid maakt. Observeer hoe je je daarna voelt, dat is Qi.

Oké, genoeg spiritualiteit voor vandaag. Als je meer over Qi wilt weten of producten met een helende werking, laat dan even een berichtje achter in de comments hieronder, misschien dat ik er dan een uitgebreider artikel over schrijf.

Dit artikel is geschreven door Pepijn van http://www.nutribites.nl/

Meer lezen over voeding

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op