Een sapkuur zoals in dit dossier ontgiften, heb ik dat eens gedaan? Niet bewust. Uiteraard drink ik in de zomer graag water met verse citroen of regelmatig groene thee. Dat is ook al een soort van sapkuur. Maar of ik wel eens een dag of meerdere dagen alleen maar groentesappen hebt gedronken? Nee dat nog niet. Inmiddels weet ik dat je lichaam baat heeft bij ontgiften. Groentesappen kun je inzetten om een ontgiftingsdag in te lassen.

Dossier ontgiften

Een groentesap dag bevat 7 glazen groentesap op één dag. Verder eet je niets anders. Vruchtensappen horen hier niet bij. Een teveel aan fruitsuiker bevordert namelijk ontstekingen in het lichaam. Zo’n groentesap dag is ter reiniging van het lichaam en ondersteunt daarmee positief de werking van je lever. Je lever zorgt er namelijk iedere dag opnieuw voor dat alle gifstoffen uit je lichaam worden verwijdert.

Waarom zou je gaan ontgiften?

Als je lichaam teveel vervuild raakt, ontstaan er klachten. Dat medicijnen je lever extra hard laten werken en giftige stoffen zoals uitlaatgassen, kwik en lood niet goed voor je zijn, dat weet iedereen.  Weet je ook dat bewerkte voeding zoals kant en klaar producten vol zitten met afvalstoffen, die ons lichaam er weer uit moet filteren? De lever vraagt zo’n 25% van onze energie. Als onze lever te hard moet werken, wordt je moe en gaat je gezondheid achteruit. De lever kan niet alles er meer uit filteren en je kunt ziek worden.

Hoe vaak zou je dat moeten doen?

Hoe vaak zou je volgens dit dossier ontgiften een sapkuur moeten doen? Een vraag die je jezelf zou moeten stellen is: Hoe gezond leef je nu echt? Drink je regelmatig veel alcohol, vruchtensappen en koolzuur, suikerrijke producten of veel kant en klaar eten (niet alleen pizza’s uit een doos, maar ook alle zakjes en pakjes met sauzen), dan zal je lever zwaarder belast worden dan iemand die dit maar af en toe doet. Je kunt bijvoorbeeld als je ziek bent geweest een kuurtje inlassen. Doe het overigens nooit op een normale werkdag, sportdag of bijzondere omstandigheden. Je doet iets anders dan normaal en je bent iets verzwakt doordat je enkel vloeibaar voedsel inneemt. Neem daarom rust en plan het in een weekend of tijdens een vakantie. Ga overigens niet zelf zomaar wat doen. Kook een boek met een stappenplan of vraag advies bij een diëtist.

Tip: Water

Drink water om de lever te ondersteunen. Het lymfesysteem heeft water nodig om de afvalstoffen af te voeren. Krijgt het lymfestelsel te weinig water, dan neemt de lever het over. Die moet dan harder werker dan nodig.

Ontgiften in de ochtend

Je hebt voor dit sap 4 wortels en 2 selderijstengels nodig. Dit sapje is specifiek bedoeld voor de ochtend, het is namelijk een energiegever. Ik laat dit sapje zien, zodat je een indruk hebt wat je op een groente sap dag zou drinken.

ontgiften

Koop selderij en wortels

ontgiften

Was de selderij en schraap de wortels schoon

Tip: koffie

Koffie? Liever niet, maar wil je dit toch doen dan maximaal 2-3 kopjes per dag. Drink je zelfgemaakte filterkoffie? Doe wat kardemom op de koffie in het filter. Kardemom bind cafeïne, waardoor je de lever ontziet. Cafeïne uit het lichaam filteren is namelijk een flinke klus voor onze lever. Voor een andere smaak kun je verschillende kruiden en specerijen in het koffiefilter doen, zoals bijvoorbeeld kaneel. Creëer je eigen smaakjes! Overigens is cafeïnevrije koffie een bewerkte vorm die nog steeds cafeïne bevat. Cafeïne vrij zou moeten zijn cafeïne arm.

Vitamine B

Zie je een sapkuur nog niet zitten, denk dan eens na om bijvoorbeeld 1 of 2x per jaar een kuurtje vitamine B complex te nemen. Volg de beschrijving op de pot en gebruik het 2 weken of tot de pot leeg is. Vitamine B is nodig bij het ontgiftingsproces. De darmen gebruiken het ook bij de vertering van suikers en teveel aan eiwitten. Zij hebben voorrang op de lever. Dat betekend op = op/ helaas pindakaas en de ontgifting stopt. De afvalstoffen blijven dan ‘hangen’ in je lichaam.

Ik ben benieuwd wat je van dit dossier ontgiften vind. Heb je wel eens een kuur gedaan om te ontgiften of zou je dat willen gaan doen?

Meer lezen over voeding als medicijn?

cropped-LogoColorNoText.jpeg