Diëten. Wie op zoek is naar methoden om af te vallen, is daar niet de enige in. Het internet wordt dagelijks overspoeld door mannen en vrouwen die op zoek zijn naar dé manier van afslanken. En zij komen heel veel verschillende manieren tegen. Als je bekend bent met afvallen, ken je de termen als Paleo en lowcarb (koolhydraatarm) waarschijnlijk al? Grote kans dat je ook het Dash dieet voorbij hebt zien komen of het Zone dieet. Misschien ken je de grote namen als Weight Watchers en Cambridge? Hoe dan ook: er is heel veel informatie over afvallen te vinden. Er lijken verschillende stromingen te bestaan, die allemaal een eigen invalshoek hebben van hoe afvallen nu echt werkt.
 
Maar is het nu echt nodig om voor één van die stromingen te kiezen? Of kun je ook gewoon afvallen door op eten en drinken te letten? We leggen het graag aan je uit. In dit artikel zal je tot de conclusie komen dat al die verschillende dieetvormen en –varianten heel veel gemeen hebben. En voor die “gemeenschappelijke deler” hoef jij echt niet ingewikkeld te gaan doen.

Afvallen? Herken de gemeenschappelijke deler!

Diverse diëten

Het mag duidelijk zijn dat er veel verschillende diëten te vinden zijn. Wie een rondje gaat over het internet komt vooral deze diëten tegen:
 
♥ Het Paleo dieet
♥ Een koolhydraatarm dieet
♥ Een eiwitrijk dieet
♥ Het Dash dieet
♥ Weight Watchers
♥ Cambridge
 
En zo zijn er nog veel meer diëten, zoals het dokter Atkins-dieet en het Franse Dukan dieet. Al die diëten stellen dat je door ze te volgen af zal gaan vallen.
 

Leuk, makkelijk, simpel en eenvoudig?

Al die diëten hebben verschillende manieren om jou het gevoel te geven dat je af gaat vallen op een makkelijke en zelfs leuke manier. Zo zijn er diëten die stellen dat je toch nog regelmatig mag zondigen, er zijn diëten die zeggen dat je weinig aan je huidige levenswijze hoeft te veranderen om af te vallen, er zijn diëten die zeggen dat je niet (of juist wel!) moet gaan sporten en bewegen en er zijn diëten die zeggen dat je niet alleen af zal gaan vallen, maar ook een stuk lekkerder in je vel komt te zitten.
 
De pijlers van die afslankmethodes komen vaak wel met elkaar overeen, zoals hieronder op een rijtje is gezet:
 
♥ Het Paleo dieet: eet veel eiwitten, geen tot weinig koolhydraten, beweeg meer en voorkom stress
♥ Het koolhydraatarme dieet: eet weinig tot geen koolhydraten, maar wel veel eiwitten
♥ Het eiwitdieet: eet weinig tot geen koolhydraten, maar wel veel eiwitten
♥ Het Dash dieet: eet weinig tot geen koolhydraten, eet wel gezonde vetten, eiwitten en voorkom stress
♥ Weight Watchers: tel wat je eet met ons puntensysteem (lees: eet vooral eiwitten en laat koolhydraten en suikers staan), maar zorg ook goed voor je mentale zelf
♥ Cambridge: eet veel eiwitten en weinig koolhydraten
 
Je ziet dus wat er overblijft als we al die varianten van diëten voor je samenvatten. Eigenlijk stellen alle diëten ongeveer hetzelfde, maar wordt het anders verpakt.

Diëten is meer dan afvallen

De belangrijkste revolutie die nu gaande is op het gebied van afvallen en diëten, is dat diëten meer is dan alleen afvallen. Een dieet volgen heeft niet meer alleen tot doel om gewicht te verliezen.
Tegenwoordig is het veel belangrijker om gelukkiger te worden.
 
Dat lees je in de meeste diëten ook wel terug, want ze richten zich op de afname van stress. Stress en weinig slaap zijn heel belangrijke oorzaken voor overgewicht. Door stress en weinig slaap aan te pakken word je een stuk gelukkiger, gezonder en daarmee ook sneller slank. Weight Watchers is daarin een mooi voorbeeld.
 
Onlangs heeft Weight Watchers haar programma vernieuwd en omgedoopt tot het “Feel Good”-programma. Even kort gezegd komt het erop neer dat je eerst gelukkig moet zijn en lekker in je vel moet zitten, voor je het probleem van overgewicht definitief aan kan pakken.

Het totale plaatje

Dat beeld is ook in het totale plaatje terug te zien. Wie af wil vallen zal zijn best moeten doen om lekker in zijn vel te komen zitten. Geluk is een voorwaarde om sneller af te kunnen vallen.
Hoe je dat doet? Door te letten op de gemeenschappelijke deler van de bekendste en meest gebruikte diëten van dit moment.
 
Hieronder zetten we de belangrijkste richtlijnen nog even voor je op een rijtje:
♥ Eet meer eiwitten en laat koolhydraten staan;
♥ Zorg dat je minder stress ervaart;
♥ Zorg voor een goede nachtrust.
 
Deze drie richtlijnen vatten de belangrijkste diëten samen. En het mooie is dat je niet eens direct een compleet dieet nodig hebt om bovenstaande richtlijnen uit te voeren. Hooguit wat recepten om
eiwitrijker te kunnen gaan eten! En ervaar je veel stress? Dan is het toch echt tijd om daar iets aan te gaan doen!
 

Jij… afvallen?

Tob jij al een tijdje met overgewicht en wil je dat nu serieus aan gaan pakken? Neem dan de drie richtlijnen hierboven mee. Probeer eens uit wat het met jou doet. Je zal ervaren dat je heel goed op eigen kracht af kan vallen.
 

Meer lezen over afvallen?

 
 
cropped-LogoColorNoText.jpeg