De mooie voedselmachine Review

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

februari 5, 2015

Met kerst kreeg ik het boek ‘De mooie voedselmachine’ van mijn schoonmoeder. Erg blij mee, want dit is echt een boek voor mij! Ik heb de show gezien van Humberto Tan waarin hij de Duitse geneeskunde studente Giulia Enders te gast had. Zij is gefacineerd door de darmen en heeft een succesvol boek geschreven wat nu is uitgebracht in Nederland. Rond oud en nieuw ben ik naar Berlijn geweest. De 6,5 uur durende treinreis  gaf mij alle gelegenheid om dit interessante boek te lezen. In dit blog lees je mijn review van ‘De mooie voedselmachine’.

de mooie voedselmachineDe mooie voedselmachine

Guilia Enders – Schrijfster

Giulia Enders. Ik zag haar voor het eerst bij RTL Late Night. Ze is 24 jaar en volgt de studie geneeskunde in Duitsland. Gefascineerd door de darmen heeft ze een informatief boek geschreven over de werking daarvan. Ze wil de lezer meer inzicht geven over de werking en de invloed van de darmen op de hersenen. Haar zusje heeft het boek geïllustreerd met grappige tekeningen!

De mooie voedselmachine

Een van de onderwerpen uit het boek die mij het meeste aanspreekt zijn geprikkelde darm, stress en depressies. Ik heb een geprikkelde darm en daardoor was ik heel benieuwd naar dit hoofdstuk. Hieronder heb ik een citaat uit het boek gezet.

Prikkelbare darm

“Bij mensen met een prikkelbare darm kan de verbinding van de darm naar hersenen heel belastend zijn, en dat is zelfs zichtbaar op hersenscans.  Tijdens een experiment werd bij proefpersonen een ballonnetje in de darm opgeblazen, terwijl tegelijkertijd beelden van hun hersenactiviteit werden gemaakt. Bij proefpersonen met een prikkelbare darm veroorzaakte het groter worden van het ballonnetje een duidelijke activiteit in een emotioneel hersendeel waar anders onprettige gevoelens worden verwerkt. Bij deze proefpersonen kon dezelfde prikkel dus beide drempels overkomen. De patiënten voelden zich niet goed, hoewel ze niets ergs hadden gedaan.”

Een bijzondere link die de darmen aan de hersenen verbind. Voor mij best wel herkenbaar. Ik kan me ook niet lekker voelen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen die mijn prikkelbare darm activeren. Ik kan dan snel geïrriteerd zijn, vermoeid zijn of liever de hele avond in mijn chillpak op de bank hangen.

Stress

Stress is waarschijnlijk een van de belangrijkste prikkels die darm en hersenen met elkaar bespreken. Zodra onze hersenen een groot probleem zoals tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. En deze energie lenen de hersenen vooral van de darm.

Hierin zie je de link tussen stress en de hersenen. Voor mij herkenbaar maar iedereen zal kennen dat als je die belangrijke presentatie moet geven en de zenuwen gaan opspelen, je toch een aantal keren het toilet moet bezoeken.

Een boek vol inzichten

Mijn blog is te kort om al het moois en interessants wat het boek te bieden heeft te vertellen. Ik heb me gericht op de prikkelbare darm en stress.

Al met al is ‘De mooie voedselmachine’ een boek wat je heel veel inzichten geeft. Zeker een aanrader als je zelf altijd gedoe hebt met je darmen, net als ik!

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

Zo ga je meer reizen maken!

Zo ga je meer reizen maken!

Ik heb sinds kort een wereldkaart op canvas boven de keukentafel hangen. Hij hangt daar, omdat ik gek ben op reizen en...

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Marliesinge Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
inge
Gast
inge

Mag ik m lenen? Hier al weer bijna bijna weken last van mn buik. Ben benieuwd.