Dit is mijn middel tegen Prikkelbare Darm

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

januari 13, 2018

amp jij net als ik al jaren met een prikkelbare darm? Een middel tegen prikkelbare darm bestaat, meerdere zelfs. Ik geef je mijn  tips waarmee ik steeds beter mijn darmen onder controle heb gekregen.  

Middel tegen prikkelbare darm

Mijn prikkelbare darm ontstond na een operatie aan mijn schildklier toen ik 25 jaar oud was. Ik kwam na een zware operatie uit het ziekenhuis en het leek wel alsof mijn darmen waren stilgezet. Het werkte allemaal niet meer. Ik wist natuurlijk niet wat er aan de hand was. Na veelvuldig naar de huisarts te gaan, diverse darmonderzoeken te hebben gehad en zakjes met vezels mee was de conclusie: je hebt een prikkelbare darm. Dit is niet erg, dus succes ermee.

Dat voelde niet oké voor mij. Ik had pijn en ik was moe. Vooral heel erg moe. Niet gek als de afvalstoffen in je darmen blijven hangen en opnieuw in je bloedbaan terecht komen. Na een aantal jaren van regelmatige constipatie ben ik op onderzoek uitgegaan. Op mijn werk had ik een collega met hetzelfde probleem, alleen zij bleef maar vertrouwen op de artsen die niets voor haar konden doen. Ik ben aan de slag gegaan met voeding en kwam erachter dat je hiermee dus wel resultaten kunt behalen! In de onderstaande tips, lees je mijn aanraders om een prikkelbare darm aan te pakken.

darm

# 1 Darmdetox

Dit is een heel effectief middel tegen een prikkelbare darm. Daarnaast is het een waanzinnige reiniger voor je darmen of je nou een prikkelbare darm hebt of niet. Tijdens deze kuur verwijder je namelijk de biofilm uit je darmen.

Wat is een biofilm zal je waarschijnlijk denken? Dat zal ik je uitleggen. Een biofilm is een dun laagje dat om je darmwand zit en bevat schadelijke bacteriën. Deze ontstaan door slechte voeding en door slechte bacteriewerking in je darmen. De balans is zoek. Hoe dikker deze biofilm wordt door de jaren heen, hoe minder goed jouw darmen de goede voedingstoffen kan opnemen. Je moet daarom veel meer eten om voldoende binnen te krijgen.

De biofilm bevat naast schadelijke bacteriën ook vaak schimmels en virussen. Door de biofilm droogt de darmwand uit en raakt geïrriteerd. Voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, maar ook medicijnen worden minder goed opgenomen terwijl schimmels en virussen wél doordringen in het bloed. Dit proces kan ontstekingsreacties, overgevoeligheden en overgewicht veroorzaken. Informatie komt van vitamunda.nl

Wil je meer lezen over ervaringen van de darmdetox, lees dan deze review van mijn vriend.

Je leest hier ook wat het kost en hoe je het kunt kopen met korting!

#2 Vliegen

Ga je binnenkort een lange vliegreis maken? Weet dan dat je prikkelbare darm gaat opspelen.

De luchtdruk is heel anders in de lucht op 10 kilometer hoogte dan op de grond. In de cabine van het vliegtuig wordt de luchtdruk wel nagebootst, maar tot een acceptabel niveau in verband met veiligheid. De gassen in je darmen zetten uit, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt en je last kunt krijgen van je prikkelbare darm.

Het belangrijkste advies wat ik je kan geven is let goed op wat je eet en drinkt! Drink geen koolzuurhoudende dranken, alcohol en vermijd caffeine. Eet ook niet het bakje rauwkost op, wat je vaak bij de maaltijden krijgt. Dit zorgt voor extra gas in je darmen. Wat je verder zelf nog kunt doen? Laat de gassen op discrete manier vrij! Tja….. 😉

Mijn middel tegen prikkelbare darm na een lange vliegreis: doe de darmdetox na terugkomst.

#3 Vermijd deze voedingsmiddelen

middel tegen prikkelbare darm

Voorlopig geen lekkere taartjes meer!

Is je prikkelbare darm echt heel vervelend? Vermijd dan bepaalde voedingsmiddelen. Deze lokken namelijk een overmatige reactie van jouw toch al gevoelige darmen uit, zoals spasmen of contracties. Door deze voedingsmiddelen helemaal uit het eetschema te schrappen wordt in de meeste gevallen al een aanzienlijke verlichting van de klachten bereikt. Voedingsmiddelen welke je helemaal moet mijden:

  • Gekruid en pittig eten; pepers, sambal, Indisch eten, Chinees eten enz.
  • Vet eten; alles wat uit de frituurpan komt, pizza, varkensvlees, vet rundvlees
  • Lookachtige; uien, knoflook, bieslook enz.
  • Suikerrijke voeding zoals vruchtensappen uit pak, alcoholhoudende dranken, snoepgoed, stroop, gebak, ijs enz.
  • Snelle koolhydraten; wit brood, witte rijst, gebakken aardappelen, pannenkoeken
  • Koolzuurhoudende dranken; vanwege het koolzuur maar ook vanwege de suikers
  • Koffie, ook cafeïnevrije
  • Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam
  • Geraffineerde of geharde oliën en vetten

Is je prikkelbare darm weer wat meer onder controle, dan mag je af en toe best eens wat van de bovenstaande voedingsmiddelen proberen. Let gewoon even goed op wat het met jouw lichaam doet.

Ik hoop dat dit middel tegen prikkelbare darm jou helpt om weer met rustige darmen over straat te kunnen!

Lees meer over je darmen

WAT IS JOUW MIDDEL TEGEN EEN PRIKKELBARE DARM?

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op