Chocolade is mijn favoriete snoep. Iedere dag na het avondeten, neem ik een blokje pure chocolade. Een aantal jaren geleden kon ik behoorlijke ladingen van deze zoete lekkernij naar binnen werken. Vooral Bonbon Block en blauwe M&M’s waren favoriet! Werd ik daar gelukkig(er) van? Nee, niet echt. Op dat moment zelf was het wel ontzettend lekker hoor. Het probleem is dat chocolade wordt gemaakt van cacao, cacaoboter en suiker. Deze combinatie is erg lekker, maar is helaas geen natuurvoeding te noemen. De voedende eigenschappen zijn te laag. Wel wordt ons verteld dat deze versnapering ons gelukkig maakt. Tja, af en toe een dosis geluk kunnen jij en ik wel gebruiken, nietwaar? Hoe zit dat nou precies, waarom zou chocolade ons gelukkig kunnen maken? Dit artikel is een zoektocht naar deze vraag en een ode aan Valentijnsdag. Ik wens je veel geluk toe, of dit nou komt door een heerlijke kop chocolademelk of door de ogen van je lief waarin je zwijmelt terwijl je de warme drank naar binnen giet. Het maakt mij niet uit, de gedachte maakt mij al een beetje gelukkiger :).

Waar komt chocolade vandaan?

Best wel een mooi verhaal. Lang geleden, dronken de Mexicaanse Azteken (ergens tussen 1200-1521) cacao om de godin van de vruchtbaarheid te eren. Zij dronken chocolademelk op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment (ook een soort peper). De drank was bedoeld als afrodisiacum om voort te kunnen planten, daarnaast had het helende eigenschappen, want het ging vermoeidheid tegen. Dit kwam door de caffeine uit de cacao. Mocht je nog nooit chocolade hebben gegeten met chilipeper, ga dit dan direct zoeken in de supermarkt. Ik vind dit de lekkerste combinatie in een pure chocoladereep.

Vanaf 1585 werd cacao voor het eerst commercieel vervoerd naar Europa. De heerlijke lekkernij werd toen alleen nog maar gedronken. In Europa werden de pepers weggelaten en werd er (uiteraard) suiker aan toegevoegd. Pas sinds 1847 werd de eerste eetbare chocolade gemaakt. Sindsdien zijn we met zijn allen verslaafd geraakt!

Waarom maakt cacao ons gelukkig

Het mondgevoel en de smaak van chocolade is heel prettig. Deze lekkernij smelt namelijk in onze mond. Het smeltpunt ligt net iets lager dan onze lichaamstemperatuur. Chocolade bevat zoals net al gezegd caffeine. Dit heeft invloed op onze hersenen en kan zorgen voor een korte kick. Naast caffeine zitten er nog twee stoffen in die effect kunnen hebben op onze hersenen. Het bevat het aminozuur tryptofaan. Dit werkt tegen stress en het is een essentiële bouwstof van de neurotransmitter serotonine (geluk stofje) en heeft daarmee een antidepressieve werking.

Nu zijn er nog een aantal stoffen en neurotransmitters in dit cacaoproduct, maar uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat al deze stoffen geen effect op je zullen hebben. Er zit namelijk zo weinig in, dat je echt meer van het bruine goedje moet eten/drinken om enig effect te hebben. Gelukkig worden door het eten van chocolade is dus een fabeltje.

Van chocolade krijg je pukkels

Ik hoor veel mensen zeggen dat ze pukkels krijgen van chocolade. Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee. Mijn collega bloggers van Positive Health Wellness hebben hier een goed en interessant artikel over geschreven met gezondheidsinformatie: Your Ultimate Guide to whether chocolate causes acne.

Chocolade is toch gezond?

Sinds 1960 wordt er al wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van chocolade.  Vanaf 2006 is bekend geworden dat chocolade gunstig uitwerkt op de bloeddruk en de bloedvaten dankzij de antioxidanten (flavonoïden) in cacao. Daarna zijn de wetenschappers gaan onderzoeken of er ook een gunstige uitwerking zou zijn ten aanzien van het overlijden aan hart- en vaatziekten, en dat blijkt inderdaad het geval te zijn. Dit kan worden verkregen door dagelijks 10 gram pure chocolade te nuttigen van 88% cacao.(Bron Wikipedia)

Choco en de liefde

Waarom is chocolade verbonden met liefde? Wie ooit de film Chocolat heeft gezien met Johnny Depp, weet waarom. Liefde roept een bepaald gevoel op die je verslaafd kan maken. Dat zelfde gevoel kun je in een korte seconde ervaren door het eten van een chocolaatje. Dat heeft niets te maken met feiten, logica of hoe je hersenen reageren. Dat heeft te maken met emotie. Het gevoel dat het bij je oproept. Jij koppelt een waarde aan deze ervaring en die kan voor iedereen anders zijn. Wel zijn er heel veel mensen die intens verrukt (emotioneel) reageren op een chocolaatje!

Valentijnsdag is de dag van de liefde. Een moment om stil te staan bij de mensen van wie je het meeste houdt. Dat kan je partner zijn, maar dat kunnen ook je ouders of goede vrienden zijn. Bij Valentijnsdag horen bonbons. De winkels puilen uit met de mooiste doosjes gevuld met dit lekkers. Verras je jouw geliefde dit jaar met chocolade of ga je voor iets minder traditioneels?

Kleine oproep

Door verslechterde milieu omstandigheden wil ik een kleine oproep doen om te gaan kiezen voor biologische chocolade. Waarom? De belangrijkste milieubelasting zit in de productie. De teelt van cacao tast het tropisch regenwoud aan, waardoor de biodiversiteit daalt. Een cacao aanplant blijft ongeveer 20 jaar productief, daarna moet er nieuw onontgonnen bosgebied worden gezocht en dus gekapt. De productie van cacao heeft ervoor gezorgd dat 8 miljoen hectare tropisch woud is verdwenen, voornamelijk in West Afrika, Brazilië, Maleisië en Indonesië.

Beperkt je inname tot 10 gram biologische (pure) chocolade per dag. Beter voor jouw lijf, je lief zal je dankbaar zijn en de rest van de wereld ook!

Meer lezen over voeding

cropped-LogoColorNoText.jpeg