Calorie beperkend dieet. Waarom je niet onder 1500 kcal per dag mag gaan!

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

november 11, 2017

Uit onderzoek is gebleken dat een calorie beperkend dieet, zo’n 1670 kcal per dag, waarbij je dan let op de juiste bouwstoffen, een aanzienlijke verlenging van het leven en kwaliteitsverbetering tot gevolg heeft. Als je de juiste voeding tot je neemt, dan versterk je jouw weerstand. Dit komt doordat de T-lymfocyten (witte bloedcellen) toenemen. Deze calorierestrictie is een aanrader voor een lagere bloeddruk, een optimale schildklierwerking en voor een betere hartfunctie.  Daarnaast activeert het enzymen, die een rol spelen bij DNA reparatie, het stilleggen van de genen en het verouderingsproces. Als je het voor elkaar krijgt om je metabolisme beter te laten werken, dan heb je minder kans op fouten in je systeem. 

Calorie beperkend dieet

Meestal wordt een normaal voedingspatroon voor vrouwen geadviseerd op 2000 kcal. Helemaal prima, niets mis mee. Tenzij je natuurlijk af wilt vallen. Dan is het beter om wat minder calorieën te eten, kiezen voor de juiste verhouding en simpelweg de juiste dingen eten. Laat de wijntjes staan en dat geldt ook voor gefrituurd eten.

Wil je ook wat strakker in je vel zitten, dan kun je meer gaan sporten. Voeding heeft ongeveer voor 70% effect op je lichaamsvorming en sport voor 30%. Waar je voor moet oppassen is dat je als een malle gaat sporten, enorm veel honger gaat krijgen en je uiteindelijk helemaal niet afvalt of zelfs aankomt. Een 10 voor de moeite, maar het effect is averechts.

Naast afvallen kun je ook minder calorieën gaan eten om je lichaam een plezier te doen. Naast alle bovenstaande voordelen is een ander voordeel dat als je minimaal één a twee jaar een calorie beperkend dieet gaat volgen, je lichaam de kans krijgt om de gifstoffen, die zich vooral in vetcellen hebben opgehoopt, eruit te werken.

Pas op dat je niet je ruststofwisseling ondermijnt

1500 kcal zijn ongeveer nodig voor je ruststofwisseling. Je ruststofwisseling is het aantal calorieën dat je lichaam in rust stand verbrand om je metabolisme te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering optimaal werkt, je temperatuur juist is en je stofwisseling goed werkt. Sport je matig tot intensief, dan kan het zijn dat ruststofwisseling meer kcal nodig heeft. Belangrijk dat je dit uitzoekt, voordat je bezig gaat met een calorie beperkend dieet.

Hoe bereken je dan eenvoudig je calorieën?

Een hele handige app die ik zelf gebruik is de voedingswaardetabel. Hierin kun je helemaal uitpluizen wat er precies in je eten zit.  Als je eenmaal weet hoeveel eiwit, koolhydraat en vet er in de producten zit, dan kun je met onderstaande gegevens een zelfgemaakt dieet maken. Probeer hierbij veel af te wisselen en zo min mogelijk alcohol te drinken. Daarnaast kies voor een goede hooggedosseerde multisupplement, zodat je alle eventuele tekorten in je lijf aanvult.

  • Eiwit: 4 kcal
  • Koolhydraat: 4 kcal
  • Vet: 9 kcal
  • Alcohol: 7 kcal

Stel je eet een bruine boterham met oude kaas:

10,5 gram eiwit * 4 kcal = 42 kcal

18,2 gram koolhydraat * 4 kcal = 73 kcal

11,3 gram vet * 9 kcal = 102 kcal

Uiteraard wil ik je erop wijzen dat dit een zeer simplistische wijze is om een dieet samen te stellen, het is enkel om je meer inzicht te geven. Naast deze informatie moet je natuurlijk weten in welke verhouding je moet eten. Dit is maatwerk. Wil je advies van mij, stuur dan een e-mailtje naar info@lekker-gezond.com

Water om je afvalstoffen af te voeren

Drink verder voldoende water, zo’n 3 liter per dag. Drink bij voorkeur warm water of lauwwarm water. Probeer zo min mogelijk koud of gekoeld water te drinken. Warm water heeft een groter oplossend vermogen dan koud water en heel koud water kan zelfs een leaky gut veroorzaken. Eet je eiwitrijk dan moet je meer water drinken. Je lichaam geeft heel duidelijk aan als je niet genoeg heb gedronken. Je urine is dan heel erg geconcentreerd. Drink dan extra water.

Als je eenmaal je eigen dieet hebt samengesteld en je weet ongeveer hoeveel je eet, laat het dan weer los. Ik wil je niet aanraden om je te veel te focussen op calorieën. Wil je serieus afvallen, zoek dan iemand die je daarbij kan begeleiden.

Meer blogs lezen

HEB JIJ OOIT EEN CALORIEBEPERKEND DIEET GEVOLGD? HOE VOND JE DAT?

Je gaat dit ook leuk vinden:

8
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
SaskiahaydeedeloofCynthiadslifeBianca Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Fleur
Gast
Fleur

Ik heb nog nooit een dieet gevolgd, maar ik vind dit wel een interessant artikel. 3 liter water per dag is trouwens echt veel, wow!

Nicole Orriëns
Gast

Nee, maar ik het uberhaupt nooit een dieet gevolgd. Meestal probeer ik gewoon minder te snoepen en kleinere porties te eten.

tamarakops1992Tamara
Gast

Ik heb wel eens zo’n dieet gevolgd, maar noem het eigenlijk liever niet een dieet. Daarnaast was dit wel onder begeleiding waardoor ze precies voor mij hadden uitgerekend hoeveel ik per dag binnen moest krijgen. Zo’n app lijkt me daar wel handig voor, dan hoef je niet alles handmatig bij te houden! 🙂

Bianca
Gast

Dat van honger na het sporten herken ik heel erg, als ik ga zwemmen moet ik gewoon een stuk chocolade of ik hou het niet uit tot thuis waar er nog eerst gekookt moet worden. En dan is het zwemmen dus nutteloos geweest -_-

dslife
Gast

Wow ik wist niet dat het 3 liter water was, toch maar eens proberen dan!

Cynthia
Gast

Ik heb zelf nooit een dieet gevolgd, maar eet wel zo gezond mogelijk. Interessant artikel hoor

haydeedeloof
Gast
haydeedeloof

Ik dieet niet, maar probeer wel voldoende te sporten en genoeg water te drinken. 🙂

Saskia
Gast

Ben zelf met een weight watcher traject bezig. Ook daarin wordt gekeken naar calorieen en wat je eet. Werkt prima voor mij. Heb al verschilende dingen gedaan om wat gewicht kwijt te raken. Deze werkt tot nu goe het beste.
Thnx voor de tips die zeker helpen als aanvulling op mijn huidig traject.