Beginnende blaasontsteking met cranberries behandelen

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

november 2, 2014

Ik werd er van de week ineens mee overvallen. Een acute blaasontsteking. Hoe kan dat nou? Ik heb gelijk een afspraak gemaakt bij de huisarts, maar kan niet eerder dan maandag terecht. Kan ik de blaasontsteking met cranberries behandelen op een natuurlijke manier? Lees mijn blog voor mijn mini-onderzoek.

Blaasontsteking

“Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het wordt veroorzaakt door een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. In de meeste gevallen gaat het bij een blaasontsteking om een acute blaasontsteking. De bacteriën in de blaas zorgen voor de ontsteking ” bron: gezondheidsplein.

Blaasontsteking met cranberries behandelen?

Drink cranberry sap wordt veel gezegd. Dat is ook heel erg goed. Cranberries zijn namelijk zuur en bevatten D-Mannose. E.coli bacteriën in je blaas houden niet van dat zuur en met D-mannose spoel je de bacteriën in de blaas goed weg. De bacteriën worden niet gedood, maar als een soort van verlamd via de urine afgevoerd. Uit je lichaam dus! Helaas zijn er andere varianten van blaasontsteking waar cranberries geen effect op hebben.

blaasontsteking met cranberries

Gedroogde cranberries

Cranberry supplement

Neem het liefst een supplement met cranberry dan dat je sap uit de supermarkt haalt. De concentratie cranberries is gewoon veel te laag. Ik heb een potje gekocht bij de Etos voor ongeveer 7 euro. Hierin zit per 2 tabletten 700 mg cranberry en 280 mg vitamine C. Deze combinatie is belangrijk! Ik neem bij het ontbijt en bij het avondeten een tablet in. De drogist adviseerde me een bruistablet, omdat het zo lekker goedkoop is?! Niet doen! Geconcentreerde cranberries zijn namelijk veel te zuur voor je tanden! Kun je gelijk door naar de tandarts. Mocht je toch lekker goedkoop willen doen, dan is een alternatief om het zuur te drinken met een rietje. Zo bescherm je toch je tanden. blaasontsteking met cranberries

cranberry

Vitamine C supplement

Naast het cranberry supplement heb ik ook een hooggedosseerde vitamine C gehaald. De dosering is 1000 mg per tablet. Ik neem er 2 per dag, tijdens het ontbijt en tijdens het avondeten. Tijdelijk vitamine C in een hoog gedoseerde vorm nemen kan je immuunsysteem goed ondersteunen. Heb je geen kennis van vitamines en hun werking? Vraag dan altijd om advies bij een natuurvoedingsadviseur of een andere specialist, ga niet zelf aan de slag. Lees voor meer informatie mijn vitamine C dossier. Hier vind je de verschijnselen van een overdosis vitamine C.

Veel water en brandnetelthee drinken

Om je blaas goed door te spoelen, moet je heel veel drinken. Drink vooral water en brandnetelthee. Brandnetelthee spoelt de nieren en zorgt ervoor dat zout, niergruis en nierstenen worden uitgescheiden. Brandnetelthee scheidt extra vocht uit, denk daaraan, je moet dus meer drinken op een dag. Neem als richtlijn 2 liter water.

blaasontsteking met cranberries

drink brandnetelthee

Helpt een ontstekingsremmer?

Ik ben bij de drogist geweest en heb deze vraag gesteld. Ik dacht, misschien moet ik een ibuprofen nemen, aangezien die ontstekingsremmend is. Volgens de drogist heeft dat geen enkel effect. Het zal de ontsteking niet helpen verminderen, daarvoor heb je echt antibiotica nodig. Een ibuprofen werkt heel anders en is daarbij erg slecht voor de nieren. Niet het juiste middel dus om te gebruiken bij een blaasontsteking, die mogelijk kan overslaan naar de nieren.

Conclusie mini-onderzoek

Ga altijd met een blaasontsteking naar de huisarts. Gebruik deze bovenstaande middelen om je gezondheid te ondersteunen, maar vraag altijd om advies als je het niet zeker weet! Je kunt je vitamine supplementen kopen bij Vitaminstore.

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MarliesMandySandra Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Sandra
Gast
Sandra

Goed dat je hierover blogt. Ik dacht een paar maanden geleden mijn beginnende blaasontsteking ook wel even te bestrijden met veel drinken en cranberrysupplementen. Het gevolg? Een nierbekkenontsteking. Super pijnlijk en niet bepaald onschuldig…. Meteen naar de huisarts dus!

Mandy
Gast

Een blaasontsteking is altijd vervelend een antibiotica is inderdaad het enige wat werkt. Gelukkig heb ik er al heel lang geen last meer van gehad. Beterschap!