Waarom bewegen je brein gezond houdt

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

maart 4, 2018

Heb jij altijd wel een reden om je wekelijkse hardlooprondje te skippen of niet naar de sportschool te gaan? Dit zijn redenen om juist wél te gaan bewegen:

gezonde leefstijlBeter leervermogen

Onderzoek laat zien dat ons leervermogen kan toenemen als we bewegen. Dat blijkt uit een studie bij apen. Hierbij lieten onderzoekers apen nieuwe taken uitvoeren. De dieren die regelmatig in beweging waren, leerden deze taken twee keer zo snel dan de dieren die niet of nauwelijks bewogen. De wetenschappers denken dat het bij mensen net zo werkt.

Vertraagt de veroudering van je hersenen

Bewegen kan de veroudering van je hersenen met tien jaar vertragen. Dat blijkt uit onderzoek onder 900 mensen. Een deel van hen deed niet aan bewegen of alleen aan lichte beweging, zoals wandelen en yoga. Een ander deel ging matig tot intensief sporten.

Wat bleek? In vergelijking met de mensen die sportten, waren de hersenen van mensen die slechts licht bewogen tien jaar achteruitgegaan. Een ander onderzoek toont aan dat het geheugencentrum van je hersenen met 1 tot 2 procent toeneemt als je regelmatig sport. Onze levensstijl heeft dus invloed op onze hersenfunctie.

Nieuwe zenuwcellen

Onze hersenen maken steeds weer nieuwe zenuwcellen aan en vormen ook verbindingen daartussen. Dit proces vindt vooral plaats in hersengebieden die te maken hebben met denken en het geheugen. Uit onderzoek bij knaagdieren bleek al dat beweging ervoor kan zorgen dat de hersenen twee of drie keer zoveel zenuwcellen aanmaken. Dat ontdekten onderzoekers toen ze de hersenen van actieve knaagdieren vergeleken met die van knaagdieren die vooral stil zaten.

Uit onderzoek bij muizen blijkt inmiddels dat beweging niet alleen helpt om meer nieuwe zenuwcellen te krijgen. Ook zijn er aanwijzingen dat bewegen invloed heeft op de vorm en werking van deze cellen. Zo zouden ze groter zijn bij een actieve levensstijl, wat erop duidt dat de cellen eerder volwassen zijn. Maar er is nog iets wat bewegen interessant maakt voor ons brein.

Beter geheugen

Door te bewegen krijgen de nieuwe zenuwcellen langere uitlopers, waarmee ze verbindingen aangaan met andere hersencellen. Onderzoekers zagen bij de actieve muizen bijvoorbeeld meer verbindingen in hersengebieden die te maken hebben met geheugen. En dat al na een week bewegen!

De onderzoekers ontdekten dat de verbindingen vooral sterk waren in hersengebieden die te maken hebben met ruimtelijk inzicht. Dit is onze interne kaart die ons helpt te onthouden waar we zijn geweest en hoe we er zijn gekomen. Dit geheugen neemt meestal af in de eerste stadia van dementie.

Bewegen loont

Bewegen loont om een beter geheugen te krijgen, vroegtijdig geheugenverlies tegen te gaan en het ontstaan van dementie uit te stellen. Ook granaatappels, gezond ontbijten en visvetzuren dragen trouwens bij aan een goed geheugen, en aan een gezond gewicht.

Wil je weten hoe je door bewegen en gezonde voedingskeuzes 10 kilo kunt afvallen?

Meer lezen over (het gezonde effect van) bewegen & sport

Ik hoop dat dit blog je inspireert om (vaker) te gaan bewegen. Hoe beweeg jij het liefst? Deel het hieronder in de reacties!

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26589333

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20211699

http://n.neurology.org/content/early/2016/03/23/WNL.0000000000002582

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/29/dr-perlmutter-gluten.aspx

pms klachten

 

 

 

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

9
Reageer op dit artikel

avatar
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
BaskarinFeliceTaniajadis Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Emmy
Gast

Als ik een dag niet bewogen heb, slaap ik niet en dat maakt me weer knorrig en ongeduldig. Dus elke x dat ik denk: ik smokkel vandaag, roept dat stemmetje dat ik morgen ook een leuke dag wil hebben 😉

Emmy
Gast

Heerlijk recept. Ik drink hele dagen allerlei soorten losse thee. Dit recept moet zeker lukken. Ik sla hem op.

Manon
Gast

aaah, dit verklaart waarom ik zo vergeetachtig ben 😉 Hmm, ik zal nu dus toch echt eens moeten beginnen met sporten!

Eileen
Gast

Interesant dat bewegen toch zoveel meer effecten heeft dan wij denken. Misschien moet ik toch iets vaker naar de sportschool gaan.

jadis
Gast
jadis

Ik moet ook echt elke dag bewegen!

Tania
Gast
Tania

Mijn beweging is vooral wandelen. Fitnessen of lopen is niet echt mijn ding

Felice
Gast

ik ben heel onsportief, maar ik maak zeker 5 dagen per week en vaak wel 7 een stevige wandeling van een uur. Heerlijk! ik knap daar altijd enorm van op!

karin
Gast

ik zwem graag. Niets zo ontspannend als in een leeg rimpelloos zwembad duiken…

Bas
Gast
Bas

Vooral heerlijk wandelen of mtb en op een lekker stukje muziek 😉