Heb jij altijd wel een reden om je wekelijkse hardlooprondje te skippen of niet naar de sportschool te gaan? Dit zijn redenen om juist wél te gaan bewegen:

gezonde leefstijlBeter leervermogen

Onderzoek laat zien dat ons leervermogen kan toenemen als we bewegen. Dat blijkt uit een studie bij apen. Hierbij lieten onderzoekers apen nieuwe taken uitvoeren. De dieren die regelmatig in beweging waren, leerden deze taken twee keer zo snel dan de dieren die niet of nauwelijks bewogen. De wetenschappers denken dat het bij mensen net zo werkt.

Vertraagt de veroudering van je hersenen

Bewegen kan de veroudering van je hersenen met tien jaar vertragen. Dat blijkt uit onderzoek onder 900 mensen. Een deel van hen deed niet aan bewegen of alleen aan lichte beweging, zoals wandelen en yoga. Een ander deel ging matig tot intensief sporten.

Wat bleek? In vergelijking met de mensen die sportten, waren de hersenen van mensen die slechts licht bewogen tien jaar achteruitgegaan. Een ander onderzoek toont aan dat het geheugencentrum van je hersenen met 1 tot 2 procent toeneemt als je regelmatig sport. Onze levensstijl heeft dus invloed op onze hersenfunctie.

Nieuwe zenuwcellen

Onze hersenen maken steeds weer nieuwe zenuwcellen aan en vormen ook verbindingen daartussen. Dit proces vindt vooral plaats in hersengebieden die te maken hebben met denken en het geheugen. Uit onderzoek bij knaagdieren bleek al dat beweging ervoor kan zorgen dat de hersenen twee of drie keer zoveel zenuwcellen aanmaken. Dat ontdekten onderzoekers toen ze de hersenen van actieve knaagdieren vergeleken met die van knaagdieren die vooral stil zaten.

Uit onderzoek bij muizen blijkt inmiddels dat beweging niet alleen helpt om meer nieuwe zenuwcellen te krijgen. Ook zijn er aanwijzingen dat bewegen invloed heeft op de vorm en werking van deze cellen. Zo zouden ze groter zijn bij een actieve levensstijl, wat erop duidt dat de cellen eerder volwassen zijn. Maar er is nog iets wat bewegen interessant maakt voor ons brein.

Beter geheugen

Door te bewegen krijgen de nieuwe zenuwcellen langere uitlopers, waarmee ze verbindingen aangaan met andere hersencellen. Onderzoekers zagen bij de actieve muizen bijvoorbeeld meer verbindingen in hersengebieden die te maken hebben met geheugen. En dat al na een week bewegen!

De onderzoekers ontdekten dat de verbindingen vooral sterk waren in hersengebieden die te maken hebben met ruimtelijk inzicht. Dit is onze interne kaart die ons helpt te onthouden waar we zijn geweest en hoe we er zijn gekomen. Dit geheugen neemt meestal af in de eerste stadia van dementie.

Bewegen loont

Bewegen loont om een beter geheugen te krijgen, vroegtijdig geheugenverlies tegen te gaan en het ontstaan van dementie uit te stellen. Ook granaatappels, gezond ontbijten en visvetzuren dragen trouwens bij aan een goed geheugen, en aan een gezond gewicht.

Wil je weten hoe je door bewegen en gezonde voedingskeuzes 10 kilo kunt afvallen?

Meer lezen over (het gezonde effect van) bewegen & sport

Ik hoop dat dit blog je inspireert om (vaker) te gaan bewegen. Hoe beweeg jij het liefst? Deel het hieronder in de reacties!

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26589333

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20211699

http://n.neurology.org/content/early/2016/03/23/WNL.0000000000002582

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/29/dr-perlmutter-gluten.aspx

pms klachten