Slaap jij voldoende? Soms krijg je niet genoeg slaap, ofwel omdat je die niet neemt door bijvoorbeeld tijdgebrek, ofwel doordat je last hebt van slaapproblemen. De voordelen van voldoende slaap zijn legio: je hart blijft gezonder, je hebt minder last van stress, je geheugen verbetert en gewichtsverlies wordt gestimuleerd. Je zult vast en zeker baat hebben bij de volgende tien tips om beter te slapen.

beter te slapen

# 1) Ontwikkel een slaaproutine om beter te slapen

Uitslapen is verleidelijk, vooral in het weekend, maar dit verstoort je biologische klok en zal meer slaapproblemen veroorzaken. Beter kun je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan en op dezelfde tijd ’s morgens opstaan. Op deze manier stel je je interne slaap/waakklok in en zal je minder moeite hebben om in slaap te vallen.

# 2) Kom in beweging!

Wanneer je goed in beweging blijft, zal de kwaliteit van je slaap verbeteren. Bovendien zul je minder last hebben van slaperigheid overdag, je vitaler voelen en minder last hebben van depressieve symptomen. Zorg er wel voor dat je niet vlak voor het naar bed gaan gaat sporten, want dan ben je nog te actief om te gaan slapen!

# 3) Verander je voedingspatroon

Neem vanaf halverwege de middag geen voedsel en dranken meer die cafeïne bevatten, zoals koffie, thee, frisdranken en chocolade. Eet volgens de koolhydraatarme methode en maak van het diner je lichtste maaltijd. Eet het enkele uren voor bedtijd op en neem vooral geen pittig of zwaar voedsel (je wilt immers niet wakker blijven door brandend maagzuur of indigestie).

# 4) Rook niet

Rokers voelen zich doorgaans vier maal minder goed uitgerust na een nachtrust dan niet-rokers. Bovendien verergert roken slaapapneu en andere ademhalingsstoornissen zoals astma, wat uiteraard de nachtrust niet ten goede komt.

# 5) Drink geen alcohol voor het slapen

Een glaasje wijn kan je misschien wel helpen om in slaap te vallen, maar zodra de werking minder wordt, word je wakker en kun je moeilijk weer inslapen. Dat komt omdat alcohol het slaappatroon en de hersengolven verstoort die je helpen om je ’s ochtends fris en uitgerust te voelen.

# 6) Schakel electronica een uur voor het slapen gaan uit

Licht van apparaten als een mobiele telefoon, TV, computer of videospel stimuleren je
hersenen, waardoor je je moeilijker ontspant en dus moeilijker in slaap valt. Ook
slaap je minder diep. Mijd dus het gebruik van deze electronica een uur voor het
slapen gaan.

# 7) Slaap alleen

Slaap niet samen met kinderen of huisdieren in je bed, want veel mensen ervaren op die manier een verstoorde nachtrust.

# 8) Houd de temperatuur in de slaapkamer gematigd

Lekker hoor, 25° C, voor aan het strand, niet in de slaapkamer. Daar is een gemiddelde temperatuur van zo’n 18° C het meest bevorderlijk voor een goede slaap. Combineer dit met de juiste dekbedden en slaapkledij en dan heb je de grootste kans dat je sneller inslaapt en dieper slaapt.

# 9) Houd je slaapkamer donker

Licht vertelt je hersenen dat het tijd is om wakker te worden en dat is natuurlijk niet handig als je net wilt gaan slapen! Maak je slaapkamer dus zo donker mogelijk, dan bevorder je de productie van melatonine in je lichaam, waardoor je slaperig wordt.

# 10) Gebruik je bed alleen om te slapen

Zorg dat je je bed alleen associeert met slapen en niet met werken, eten of TV kijken. Als je ’s nachts wakker wordt, laat je computer of TV dan uit en doe iets rustgevends als mediteren of lezen tot je je weer slaperig voelt. Wanneer je slaapproblemen hebt, probeer deze tips dan eens uit. Als je ze consequent doorvoert, zul je daar hoogstwaarschijnlijk baat bij hebben. Slaap lekker!
Wat doe jij om beter te slapen?
beter te slapen