10x tips om beter te slapen

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

maart 24, 2018

Slaap jij voldoende? Soms krijg je niet genoeg slaap, ofwel omdat je die niet neemt door bijvoorbeeld tijdgebrek, ofwel doordat je last hebt van slaapproblemen. De voordelen van voldoende slaap zijn legio: je hart blijft gezonder, je hebt minder last van stress, je geheugen verbetert en gewichtsverlies wordt gestimuleerd. Je zult vast en zeker baat hebben bij de volgende tien tips om beter te slapen.

beter te slapen

# 1) Ontwikkel een slaaproutine om beter te slapen

Uitslapen is verleidelijk, vooral in het weekend, maar dit verstoort je biologische klok en zal meer slaapproblemen veroorzaken. Beter kun je elke avond op dezelfde tijd naar bed gaan en op dezelfde tijd ’s morgens opstaan. Op deze manier stel je je interne slaap/waakklok in en zal je minder moeite hebben om in slaap te vallen.

# 2) Kom in beweging!

Wanneer je goed in beweging blijft, zal de kwaliteit van je slaap verbeteren. Bovendien zul je minder last hebben van slaperigheid overdag, je vitaler voelen en minder last hebben van depressieve symptomen. Zorg er wel voor dat je niet vlak voor het naar bed gaan gaat sporten, want dan ben je nog te actief om te gaan slapen!

# 3) Verander je voedingspatroon

Neem vanaf halverwege de middag geen voedsel en dranken meer die cafeïne bevatten, zoals koffie, thee, frisdranken en chocolade. Eet volgens de koolhydraatarme methode en maak van het diner je lichtste maaltijd. Eet het enkele uren voor bedtijd op en neem vooral geen pittig of zwaar voedsel (je wilt immers niet wakker blijven door brandend maagzuur of indigestie).

# 4) Rook niet

Rokers voelen zich doorgaans vier maal minder goed uitgerust na een nachtrust dan niet-rokers. Bovendien verergert roken slaapapneu en andere ademhalingsstoornissen zoals astma, wat uiteraard de nachtrust niet ten goede komt.

# 5) Drink geen alcohol voor het slapen

Een glaasje wijn kan je misschien wel helpen om in slaap te vallen, maar zodra de werking minder wordt, word je wakker en kun je moeilijk weer inslapen. Dat komt omdat alcohol het slaappatroon en de hersengolven verstoort die je helpen om je ’s ochtends fris en uitgerust te voelen.

# 6) Schakel electronica een uur voor het slapen gaan uit

Licht van apparaten als een mobiele telefoon, TV, computer of videospel stimuleren je
hersenen, waardoor je je moeilijker ontspant en dus moeilijker in slaap valt. Ook
slaap je minder diep. Mijd dus het gebruik van deze electronica een uur voor het
slapen gaan.

# 7) Slaap alleen

Slaap niet samen met kinderen of huisdieren in je bed, want veel mensen ervaren op die manier een verstoorde nachtrust.

# 8) Houd de temperatuur in de slaapkamer gematigd

Lekker hoor, 25° C, voor aan het strand, niet in de slaapkamer. Daar is een gemiddelde temperatuur van zo’n 18° C het meest bevorderlijk voor een goede slaap. Combineer dit met de juiste dekbedden en slaapkledij en dan heb je de grootste kans dat je sneller inslaapt en dieper slaapt.

# 9) Houd je slaapkamer donker

Licht vertelt je hersenen dat het tijd is om wakker te worden en dat is natuurlijk niet handig als je net wilt gaan slapen! Maak je slaapkamer dus zo donker mogelijk, dan bevorder je de productie van melatonine in je lichaam, waardoor je slaperig wordt.

# 10) Gebruik je bed alleen om te slapen

Zorg dat je je bed alleen associeert met slapen en niet met werken, eten of TV kijken. Als je ’s nachts wakker wordt, laat je computer of TV dan uit en doe iets rustgevends als mediteren of lezen tot je je weer slaperig voelt. Wanneer je slaapproblemen hebt, probeer deze tips dan eens uit. Als je ze consequent doorvoert, zul je daar hoogstwaarschijnlijk baat bij hebben. Slaap lekker!
Wat doe jij om beter te slapen?
beter te slapen

Je gaat dit ook leuk vinden:

11
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
FeliceGrassiellaJulieBianca SchrijftMarlies Lentjes Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Laura
Gast

Dat van de electronica-uitschakelen moet ik dringend eens ten harte nemen, want ik ben nog te veel bezig met TV en smartphone voor ik ga slapen .. Niet goed hé! Nu slaap ik door m’n zwangerschap sowieso wel iets minder goed, maar dat zal er de komende maanden ook niet op verbeteren denk ik..

Sylvahna.nl
Gast
Sylvahna.nl

Slapen is zo belangrijk! Er staan een paar goede tips tussen, waar ik ook echt aan moet werken!

Anja
Gast
Anja

Eigenlijk pas ik de meeste punten al toe, maar toch slaap ik lang niet altijd goed. Moet wel werken aan het punt om de apparatuur een uur voor het slapen uit te zetten.

The lemon kitchen - jadis
Gast

Helemaal mee eens! Kan ik zeker nog een hoop van leren 🙂

Bianca Schrijft
Gast

Het niet spelen met electronica voor het slapen is best lastig, maar probeer het wel. Ik ga vaak even in bullet journal, een kleurboek of met een boek aan de slag. Even zen worden. Toch mag ik blij zijn met 6 uur slaap en vaak niet aaneengesloten.

Julie
Gast
Julie

Ik kom zeker slaap te kort maar we slagen er maar niet in om ‘op tijd’ te gaan slapen. Ik voel me door de dag ook super moe. Ik wil altijd heel donker en stil slapen en vlak voor het slapengaan lees ik altijd nog wat. 🙂

Grassiella
Gast

Ojee.. Ik denk dat ik mij zeker wel aan 3 bovengenoemde punten schuldig maak! Ik heb dan ook een beroerd slaapritme! Wat een fijne tips 😉

Felice
Gast

goede tips, ik pas ze allemaal toe…maar ik word nog steeds 2 x per nacht wakker