Wat een fantastisch weer hebben we de afgelopen weken gehad. Het is helaas nu even wat minder geworden. Om de dagelijkse eetpartij op te leuken is het mooie weer zeer geschikt om te barbecueën.  BBQ-en is heerlijk. Wij hebben geen tuin. Wel een balkon. We hebben afgesproken dat we daar niet BBQ-en. Wij gaan dus net als de buren BBQ-en in het park. Shaslicks maken we zelf om op de barbecue te doen. Lekker!

Barbecue in het park

Shaslicks maken

Ik ben de laatste om te zeggen dat je niet moet gaan barbecueën. Is het goed voor je? Nee, zeker niet. Grillen, Bbq-en of andere technieken waarbij het eten tot hoge temperaturen worden verhit zijn niet gezond. De vitamines en mineralen verminderen of verdwijnen zelfs. Ook verbrand het vlees snel of ongemerkt, waardoor je stukjes verkoold eten binnen krijgt. Dit is rommel voor je lijf en dus een echte belasting om weer uit je systeem te halen. Snijd dus altijd zwarte stukjes van je eten af. Ook kun je door onervarenheid rauw je vlees opeten, wat ook weer een belasting is voor je lichaam. Is het verkeerd gegaan, dan merk je dat vanzelf. Neem een boek mee naar het toilet en wacht tot het over is. Zo lost ons lichaam dat weer op, eigenlijk heel mooi. Leuk is anders natuurlijk.

AGE’s are bad

Tijdens de BBQ had ik het tijdschrift GezondNu bij me en las ik over AGE’s (Advanced Glycation End Products). Het deel van ons eten dat goudbruin of knapperig wordt, zoals het laagje kaas op de lasagne bevat AGE’s. Ook het vlees en groente op de barbecue bevatten AGE’s. Te veel AGE’s zorgen voor een versnelde veroudering zoals rimpels en ziektes als diabetes. Dit is al een tijd bekend. Nieuw is dat de voedingsmiddelenindustrie AGE’s kunstmatig toegevoegd om het eten lekkerder te laten smaken. Meer weten over AGE?

BBQ voor 2 personen

Deze BBQ heb ik gekocht bij de Blokker voor € 11,00. Prima BBQ, geen poespas, maar heeft alles wat een BBQ nodig heeft. shaslicks maken

Zelf shaslicks maken (6 stuks)

Ik ben naar de Turkse slager geweest om het vlees te halen. Ik heb 2 lamskoteletten, 2 kippenworstjes en kippendijen gekocht. Van de kippendijen ga ik shaslicks maken. Op Lekker Tafelen heb ik een recept gevonden en een eigen tintje eraan gegeven.

Marinade

  • 1 grote theelepel paprikapoeder
  • 1 grote theelepel cayennepeper
  • snufje zwarte peper
  • snufje zout
  • 2 eetlepels kokosolie

Spiezen

  • meng alles door elkaar en voeg de dobbelstenen kip (2 bij 2 cm) toe.
  • snijd een halve rode paprika in stukken net zo breed als de kip
  • snijd 6 plakken courgette en halveer ze
  • snijd 1 kleine ui in 4 stukken
  • rijg de stukken vlees en groente om en om aan het stokje.
shaslicks maken

Makkelijk meenemen in een bakje

Banaan op de BBQ – voor de zoetekauw

Naast shaslicks maken kun je ook eens een banaan op de barbecue als toetje doen. Leg een gesloten banaan op de bbq en laat het aan alle kanten zwart worden. Als je met een vork de banaan induwt, moet deze zacht zijn. Alsof de banaan rijp is. Leg hem op je bord en snijd hem open. Om hem extra zoet te maken kun je er een scheutje honing over heen doen.

shaslicks maken

Heerlijk zoet!

STELLING: Barbecue in het park of liever thuis?

Meer lezen over barbecuen

shaslicks maken

cropped-LogoColorNoText.jpeg