Het is aspergetijd! Een paar weken terug heb ik 2 kilo witte asperges gekregen van Steeghs Asperges en hebben we thuis al heerlijke ouderwetse asperges met ham en ei gegeten. Heerlijk! Er bleef nog wat over en daar heb ik soep van gemaakt. Het recept van de aspergesoep kunt je hieronder lezen.

 Asperges in Nederland

Het aspergeseizoen is erg kort en duurt maar 2 maanden. Traditioneel wordt er geoogst van de 2e donderdag van april tot 24 juni. Ondanks dat asperges betrekkelijk duur zijn in vergelijking met andere Nederlandse groentes, zijn ze wel echt de moeite waard om te eten. Het is ook een gezonde groente die de nierfunctie in het lichaam stimuleert. Als je veel vocht vasthoudt kan de asperge ervoor zorgen dat je nieren het vocht weer afdrijven naar de urine.

Het verschil tussen witte en groene asperges komt door het zonlicht. Witte asperges groeien onder de grond en blijven wit doordat zij geen zonlicht krijgen. De meeste asperges in Nederland worden geteeld in Noord Limburg. Een groot deel van de teelt wordt geëxporteerd naar Duitsland.

Aspergesoep voor 2 personen

Mijn vriendinnetje Ineke heeft me vandaag geassisteerd bij het maken van de soep. Dank je wel voor het snijwerk 😉 . De benodigdheden voor de soep:

♥ 2 sjalotten

♥ 2,5 eetlepel bloem

♥ 1/2 kilo asperges

♥ 1/2 liter water

♥ bieslook

♥ peper, zout en nootmuskaat

♥ 1 ei

♥ 100 ml melk

Het recept

Voorbereiden bouillon

  • Was allereerst de asperges goed en schil de asperges. Bewaar de schillen;
  • snijd daarna ongeveer 1 cm van de achterkant van de asperge af. Deze kun je weggooien;
  • snijd dan de kopjes van de asperges af. Bewaar deze met de schillen;
  • Zet 1/2 liter water op met de schillen en de kopjes van de asperges;
  • laat het 10 minuutjes zachtjes koken en giet de schillen af. Bewaar het kookvocht!

voorbereiden ei & melk

  • Neem als eerste een ei en scheid het geel en wit;
  • voeg dan het eigeel toe aan 100 ml melk;
  • mix dit als laatste goed door elkaar met een garde.

 Soep

Snijd de 2 sjalotten in kleine stukken en snijd ook de asperges in stukken. Bak dan de sjalotten en asperges aan. Voeg 2,5 eetlepel bloem toe en bak dit even mee. Voeg het eerder opgevangen kookvocht toe en roer goed door tot de bloem is opgelost. Je kunt eventueel de soep aanvullen met extra water.

Laat de soep ondertussen zachtjes koken tot de asperges gaar zijn. Draai dan het vuur uit en blender de soep. Neem het ei en de melk mix en roer dit door de soep heen. Breng de soep op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat

Als je dat lekker vind kun je wat bieslook afknippen en over de soep heen strooien. Pak dan de bewaarde aspergekopjes en doe deze terug in de aspergesoep als extra bite!

Liever een andere soep maken, zoals een romige avocadosoep?

 Idee ouderwetse asperges met rolletjes ham en ei

Wil je simpel en snel een gerecht met asperges op tafel zetten? Maak een ouderwets Hollands gerecht met ham, ei en aardappeltjes.

Kook een eitje. Zorg ervoor dat hij hardgekookt is en laat deze afkoelen. Kook de asperges gaar. Bak ondertussen de aardappeltjes en maak rolletjes van ham. Pel het ei en hak het in kleine stukjes. Doe dit alles op je bord. Eet smakelijk!

Meer lezen over andere soepen

Aspergesoep

cropped-LogoColorNoText.jpeg