In mijn keukenkastje staan appelstroopjes van Frutesse en ligt Haverkorn brood van Soma. Typische ontbijt en lunch dingetjes. Nu ik zwanger ben is het belangrijk dat ik voldoende ijzer binnen krijg. Mijn ijzerwaarden waren super tijdens de controle rond 13 weken zwangerschap. De verloskundige leek wel verbaasd. Nu ben ik bijna 24 weken en gaan statistisch gezien je ijzerwaarden achteruit. Belangrijk dus om voldoende voeding tot me te nemen met ijzer. En dat kan met appelstroopjes (in combinatie met vitamine C) en dat hoeft niet persé alleen bij het ontbijt of de lunch. 

lichter

Appelstroop

Ik heb drie potjes in mijn keukenkastje staan.

  1. Rinse Appel
  2. Peer Appel
  3. Maestrichter

Heel eerlijk ken ik alleen de Rinse Appel en die vind ik heerlijk. Ik heb ooit een appelstroop onderzoekje gedaan en daaruit kwam voor mij de Rinse Appel naar voren als beste appelstroop. Ik kijk vooral naar ijzer in het product.

Er zit nogal verschil in het aantal ijzer bij andere producten. Qua gezondheid is het niet het beste product, aangezien meer dan 50 gram van de 100 gram uit suiker bestaat. Ik eet dit dus echt vanwege het ijzergehalte. Vooral nu ik zwanger ben is dat uitermate belangrijk!

IJzer en Vitamine C

Als je voor je zwangerschap extra ijzer via je voeding binnen wilt krijgen, dan is het belangrijk om niet alleen naar producten te zoeken met extra ijzer, ook is het belangrijk je vitamine C waardes aan te vullen. Dit kun je simpel doen met een voedingssupplement of kies voor producten die extra vitamine C bevatten. Vooral vers fruit, zoals citrusvruchten bevatten veel vitamine C.

Zonder vitamine C wordt ijzer niet goed opgenomen in je systeem en heeft het dus weinig zin om ijzerrijk te gaan eten.

Even brainstormen

Naast een broodje in de ochtend en de middag met appelstroop kun je ook andere dingen doen met deze producten. Je kunt appelstroop toevoegen aan je beslag en er koekjes van maken uit de oven, als lekker verwenmomentje bij de thee of koffie.

Bij een borrel of verjaardag koop je vaak allerlei smeersels voor op toastjes, maar maak er eens een oud-Hollands feestje van. Roggebrood met haring (voor de visite) en Appelstroopjes op haverkorn (voor jou 🙂 ). Wedden dat iedereen het verrukkelijk vind!

Liever iets anders? Lees meer over een gezonde(re) verjaardagscake maken

Ga jij een volgend feestje appelstroop serveren bij de borrel?

pms klachten