Yoga is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen. Het is goed voor de ontspanning, het verbetert je houding en het ondersteunt je bij het afvallen. Dat laatste klinkt veel mensen vreemd in de oren. Hoe is het mogelijk dat rustige yogaoefeningen je helpen afvallen?  In dit artikel lees je meer over afvallen met yoga. 

Afvallen met yoga

Dat je afvalt door yoga heeft onder andere te maken met de manier waarop yoga je brein verandert. Ook het ontwikkelen van zelfcompassie door yoga lijkt hierin een grote rol te spelen. Net als de gezonde invloed van yoga op je hormonen.

Hoewel wetenschappers niet precies weten hoe het komt dat je kunt afvallen met yoga terwijl je zo weinig zweet en zo rustig beweegt, laat onderzoek zien dat veranderingen in je lichaam je eveneens mentaal veranderen. Dit beïnvloedt weer je gedrag, wat op zijn beurt weer effect heeft op je lichaam en geest. Deze positieve vicieuze cirkel heeft als gevolg dat je vorm en omvang veranderen, meestal zelfs zonder dat je het zelf door hebt. Verschillende onderzoeken ondersteunen dit gegeven.

In een onderzoek gedaan in het kanker onderzoek centrum in Seattle deden meer dan 15.000 mensen met overgewicht gedurende vier jaar of meer ten minste één keer per week yoga. Zij verloren in deze tijd gemiddeld meer dan twee kilo gewicht, terwijl mensen die niet aan yoga deden juist bijna zeven kilo aankwamen. De mensen die aan yoga deden, behielden hun gewicht beter dan de mensen die niet aan yoga deden.

In een ander onderzoek deden mannen tien dagen lang iedere dag yoga en ademhalingsoefeningen, waardoor ze gemiddeld twee kilo lichaamsgewicht verloren.

Hoe werkt yoga?

Yoga verandert ons brein. Zo worden de hersendelen groter die ons helpen te focussen en met stress leren omgaan. Bekend is dat juist stress kan leiden tot een verkeerd eetpatroon. Om succesvol af te vallen en je streefgewicht te behouden is het volgens psychologen belangrijk om je gevoelens en gedrag te begrijpen en jezelf te leren uitdrukken. Doordat yoga je reactie op stress kan verbeteren, kan deze milde bewegingsvorm leiden tot gezondere voedingskeuzes. Hierdoor wordt het gemakkelijker om af te vallen.

Ook zelfcompassie biedt een mogelijke verklaring voor gewichtsverlies. Onderzoekt toont aan dat mensen die zichzelf niet veroordelen als ze eens zondigen, tijdens hun volgende maaltijd vaker weer kiezen voor gezond eten. Hoewel het lastig is om te onderzoeken of yoga zelfcompassie stimuleert, kunnen mensen die yogales volgen bevestigen dat ze hierin worden aangemoedigd om mild te zijn voor zichzelf.

Door mild te zijn voor jezelf, ga je meer van jezelf en je lichaam houden en automatisch beter voor jezelf zorgen. Je voelt beter aan waar je lichaam behoefte aan heeft en eet minder snel uit emotie waardoor je minder last hebt van eetbuien. Ook gun je jezelf vaker iets waardoor je meer kunt genieten van een kop koffie, glas rode wijn of iets ander lekkers. Overeten voelt niet goed meer waardoor je het niet meer doet.

Als je jezelf met liefde en compassie behandelt luister je beter naar je behoeften. Daardoor ben je steeds beter in staat om je behoefte op een andere manier te vervullen en eet je minder snel uit verveling of omdat je een onaangenaam gevoel hebt en troost zoekt.

Minder buikvet door yoga

Yoga helpt niet alleen om een gezonde verhouding tot eten te ontwikkelen. Het verandert ook de plek waar lichaamsvet ontstaat. Dat komt doordat yoga stress en daarmee samenhangende cortisolniveaus verlaagt, waardoor buikvet vermindert. Vetopslag door cortisol bevindt zich namelijk vooral in je buikgebied.

Vrouwen die restorative yoga deden – dit is yoga waarbij je lang in een yogapose ligt en je lichaam wordt ondersteund door kussentjes en dekens ‒ verbrandden zo’n 2 procent meer vet dan vrouwen die in dezelfde periode enkel stretchten. Dit komt omdat het je hormoonhuishouding helpt balanceren. Yoga helpt dus niet alleen om gewicht te verliezen, maar ook om je buikje te laten slinken en hiermee eveneens je gezondheid te verbeteren.

Kortom, wil jij afvallen met yoga? Begin vandaag nog met yoga en onderzoek wat het voor je kan doen!

Meer lezen over yoga

Wil je meer leren over yoga, mindfulness en het effect op het beter omgaan met stress?