Afvallen! Dit is de kracht van eiwitten

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

september 25, 2016

Wat is de kracht van eiwitten? Eiwitten zijn enorm belangrijke voedingsstoffen. Het zijn bouwstoffen voor het lichaam die groei en herstel bevorderen. Ook als je af wilt vallen en buikvet wilt verbranden spelen eiwitten een belangrijke rol in je voedingspatroon. Toch is niet iedereen altijd even positief over eiwitten. Als jij meer duidelijkheid wilt hebben over het belang van eiwitten in je voeding lees dan verder.

Afvallen

Waarom eiwitten?

Eiwitten zorgen langdurig voor een verzadigd gevoel. Ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je optimaal vet kunt blijven verbranden. Dat is erg handig als je wilt afvallen.

Als je regelmatig eiwitten eet zorgt dat er dan ook voor dat je minder snel geneigd bent om zoete of vette ongezonde voedingsmiddelen te eten.

De kracht van eiwitten

♥ Eiwitten zijn functioneel als je spieren op wilt bouwen of behouden. Ze bevorderen spieropbouw en voorkomen spierafbraak. Uiteraard is voldoende beweging hierbij ook belangrijk. Vooral als je spieren op wilt bouwen is het aan te raden om regelmatig aan krachttraining te doen.

♥ Bovendien zorgen eiwitten voor een sterkere skelet. Tot je dertigste levensjaar kun je dit nog sterker maken. Na deze leeftijd kun je ervoor zorgen dat de sterkte van je skelet zoveel mogelijk behouden blijft door je eiwitinname op peil te houden.

♥ Tot slot zorgen eiwitten voor een snellere genezing van wonden. Of je nou op je knie bent gevallen, je een brandwond hebt opgelopen of je been hebt gebroken, eiwitten helpen je er weer bovenop. Genoeg redenen om regelmatig eiwitten te eten dus.

Hoeveel eiwit heb ik dan nodig?

Gemiddeld hebben mensen 0,8 gram eiwit per kilogram gewicht nodig. Als je 60 kilo weegt heb je dus 48 gram eiwitten per dag nodig.

Ben jij jong (kinderen tm 18), zwanger of ziek? Dan heb je meer eiwitten per dag nodig. Eiwitten zijn essentieel voor groei en herstel wat in deze periodes extra plaats vindt. Ook vegetariërs, veganisten en sporters hebben meer eiwitten nodig dan 0,8 gram.

Per maaltijd kan het lichaam maximaal 25 gram eiwit goed opnemen. Het is daarom belangrijk om je eiwitinname te verdelen over de dag.

De kracht van eiwitten – Eiwitbronnen

Goede eiwitbronnen zijn grasgevoerd vlees, biologische kip, ei, vis, noten, zaden, pitten, pinda’s, peulvruchten, quinoa en Griekse yoghurt. De dierlijke eiwitten worden over het algemeen wat beter door het lichaam opgenomen dan de plantaardige bronnen van eiwit.

Wees voorzichtig met zuivelproducten, niet iedereen kan deze goed verteren.

Onderzoek goed hoe jij erop reageert. Krijg jij na het eten of drinken ervan last van je buik, darmen of word je erg moe, dan kan het zijn dat je er niet goed tegen kan. Gebruik het dan liever niet.

Kan je ook te veel eiwitten nemen?

Alles wat je teveel eet is niet goed. Dat geldt ook voor eiwitten. Een teveel wordt opgeslagen als vet met als gevolg dat je aankomt in gewicht. Ook kan een te hoge eiwitinname schadelijk zijn voor de nieren.

Snel afvallen

Als je snel af wilt vallen (rondom je buik) is het aan te raden om te eten in de volgende verhoudingen:

♥ 10-30 % van je dagelijkse voeding bestaat uit koolhydraten. Voornamelijk uit groente, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappel.

♥ 20-40 % van je dagelijkse voeding bestaat uit eiwitten, grasgevoerd vlees, biologische kip, ei, vis, noten, zaden, pitten, pinda’s, peulvruchten, quinoa en Griekse yoghurt

♥ 40-60 % van je dagelijks voeding bestaat uit natuurlijke vetten uit vette vissoorten, oliën, noten, zaden, pitten en bijvoorbeeld avocado.

Al met al, zijn eiwitten dus een erg belangrijk onderdeel van je voedingspatroon, probeer ze daarom bij elke maaltijd te eten voor een slank en gezond lichaam.

Wil jij meer informatie over lekker gezond eten? Klik dan hier!

Supplementen

Het is ook mogelijk om je dieet tijdens afvallen te ondersteunen met HCA voedingssupplementen.

Meer blogs lezen

cropped-LogoColorNoText.jpeg

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op