7 makkelijke en effectieve afslanktips

Geschreven door Marlies Lentjes

Lekker & Gezond is een online platform voor een mooie lifestyle geschreven door Marlies en een aantal gastschrijvers. Volg ook de social media kanalen van LekkerxGezond!
l

april 2, 2017

De meeste cliënten die ik op bezoek krijg hebben één wens: van hun overgewicht af komen. Omdat afvallen best lastig kan zijn, heb ik in dit artikel mijn 7 makkelijkste afslanktips op een rijtje gezet. Begin jij ook steeds vol goede moed aan een nieuw afslank plan? En ben je steeds weer teleurgesteld als je toch aankomt? Deze eenvoudige aanpassingen in je eet- en beweegpatroon helpen je om blijvend gewicht te verliezen.

Afslanktips:

  1. Vervang witbrood door volkoren

Mensen die veel volle granen eten verliezen gemakkelijker gewicht dan mensen die bewerkte granen eten. Vervang witbrood dus voor volkorenbrood, want dan val je gemakkelijker af. Nog beter: vervang ook andere bewerkte granen door volkoren. Denk aan zilvervliesrijst en volkoren pasta.

  1. Eet meer eiwit

Je lichaam verbruikt meer tijd en energie om eiwitten te verteren dan vet of koolhydraten. Daardoor verbrand je niet alleen meer calorieën. Als je eiwitten eet, heb je langer een vol gevoel, waardoor je minder eet. Zo helpen eiwitten je afvallen. Eiwitten vind je in vlees, vis, eieren, noten, pitten en zaden. Zet deze dus iedere dag op het menu. Vooral tonijn is een eiwitbom: 85 gram tonijn bevat maar liefst 25 gram eiwitten en slechts 157 calorieën.

  1. Maakt porties van snacks

Het is o zo lekker: chips en andere snacks zó uit de zak eten. Voor je het weet is de zak leeg en heb je meer calorieën binnengekregen dan je wil. Maak je porties van snacks, dan kom je niet in de verleiding om door te eten. Bovendien smaken chips uit een bakje net zo lekker als uit de zak. Misschien geniet je er zelfs meer van, juist omdat je minder hebt! En als jij het niet bent die geniet, is het je weegschaal wel.

  1. Kijk uit voor toegevoegde suiker

Suiker is een ramp als je wilt afvallen. Het brengt je bloedsuikerspiegel uit balans, zodat je snel honger hebt en meer gaat eten. Probeer suiker dus zoveel mogelijk te vermijden en kijk ook uit voor verborgen suikers. Suiker zit namelijk in veel eten, zoals brood, pindakaas en ketchup. Kijk op het etiket en zet een product terug in het schap als je ‘suiker’, ‘sacharose’ of ‘glucosestroop’ in de ingrediëntenlijst ziet staan. Als er alleen in de voedingswaarde tabel een aantal gram staat aangegeven bij ‘suiker’, is het product minder slecht voor je lijn. Het bevat dan van zichzelf suiker en is er geen suiker toegevoegd.

  1. Eet vet bij elke maaltijd

Denk je dat vet dik maakt? Enkelvoudig onverzadigde vetzuren helpen je juist om gewicht te verliezen! Toen onderzoekers aan vrouwen vroegen om vier weken lang 1600 calorieën per dag te eten en daarbij veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren op het menu te zetten, verloren zij maar liefst 30 procent buikvet. Ook profiteren van enkelvoudig onverzadigde vetzuren? Strooi een handvol noten over de salade, besprenkel gestoomde groenten met een eetlepel olijfolie of maak een smoothie van avocado.

  1. Trek in een snack?

Eten dat je moet pellen, schillen of uitpakken – zoals pistachenoten of pinda’s in de dop ‒ zorgt ervoor dat je langzamer eet en daardoor ook minder in je mond stopt. Een portie pistachenoten van 30 gram bevat trouwens 6 gram eiwit, 3 gram vezels en slechts 159 calorieën. Goed voor je lijn dus!

  1. Weg met stress!

Stress en afvallen gaan niet samen. Het stresshormoon cortisol maakt je hongeriger en zorgt ervoor dat je zin hebt in snoep, chips en ander junkfood. Ook houdt je lijf meer buikvet vast als je gestrest bent. Onderzoek toont bovendien aan dat je lichaam minder calorieën verbrandt bij stress. Wil je afvallen, dan gaat het erom stress uit je leven te bannen! Hoe? Door te lachen, ontspanningsoefeningen te doen, rustmomenten in je dag in te plannen, regelmatig pauze te nemen op je werk of andere dingen te doen die je ontspannen.

Ik hoop dat je met deze afslanktips op zak er minder tegenop ziet om actie te ondernemen tegen je overgewicht.

Vaak wordt afvallen gezien als iets zwaars en moeilijks, maar met de juiste afslanktips valt dat best wel mee. Veel succes

Meer lezen over afslanktips

cropped-LogoColorNoText.jpeg

 

Je gaat dit ook leuk vinden:

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op