Eten, ik ben er dol op ;). Nu kun je jouw lijf met voeding verwarmen, denk maar aan gemberthee of chocolademelk. Je kunt ook met voeding jezelf een beetje afkoelen. Ideaal met deze hete zomerse temperaturen. In dit blog lees je 3 tips om af te koelen met voeding!

3 tips om af te koelen

#1 Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn ideaal om te eten in de zomer, want ze koelen je lichaam sterk af. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C en dat heb je nodig als je veel in de zon komt. Als je jouw huid verbrand door de zon, dan zorgt onder andere vitamine C in je lichaam voor een goed herstel. Belangrijk dus om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Wat valt er nou precies onder citrusvruchten?

  • Citroen
  • Limoen
  • Sinaasappel
  • Mandarijn
  • Pompelmoes
  • Grapefruit
  • Bergamot (extract van earl grey thee)

#2 Groene thee of Matcha thee

Afkoelen kun je ook met warme groene thee. Huh? Ja, echt waar! Het feit dat thee warm is, betekent niet dat het jouw lichaam van binnenuit afkoelt.

Het is beter om groene thee te drinken dan om een ijskoud ijsje te nemen. Dat ijsje koelt je lijf wel af, maar het is slecht voor je immuunsysteem. Op de lange termijn verzwak je jezelf daardoor. Ijsjes dus met mate!

Groene thee en de geconcentreerde vorm daarvan: Matcha, koelen je lichaam volgens de Chinese voedingsleer af. Ook mijn acupuncturist heeft dit regelmatig tegen me gezegd.

Groene thee hoor je echt in de zomer te drinken en niet in de winter, dan kies je liever voor kaneel of andere kruidige vormen. Die verwarmen je juist weer tijdens koude dagen.

#3 Meloen

Meloen is zo’n fantastisch zomers fruitje, dat je vooral met warm weer helpt met afkoelen. Is het heet buiten en weet je niet wat te kiezen? Kies voor meloen!

Combineer water- of galiameloen niet met ander fruit. Meloen gaat namelijk heel erg snel door de maag heen. Veel sneller dan andere soorten fruit. Je kunt het alleen combineren met de zoete honingmeloen of Spaanse gele meloen. Je kunt last krijgen van je buik als je verkeerde combi’s maakt.

Meloen en ham kunnen echter weer wel, doordat er een eiwitsplitsend enzym wordt geactiveerd door deze combinatie.

Tenslotte

Voor zowel de citrusvruchten als de meloen geldt hoe rijper de vrucht is, hoe meer histamine het bevat. Als je hier gevoelig voor bent, kun je een reactie krijgen na het eten van (te) rijp fruit.

Dit waren mijn 3 tips om af te koelen met voeding, hoe doe jij dat?

3 tips om af te koelen